EU odobrila Oracleu da kupi Sun

Evropska komisija je u četvrtak, posle detaljnog ispitivanja i ranijih uslovljavanja, izdala Oracleu bezuslovnu dozvolu da kupi kompaniju Sun Microsystems.

Ugovor o kupovini još uvek čeka saglasnost pravosudnih organa nekih drugih zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, ali odobrenje iz Evropske unije je veliki korak napred ka spajanju, koje će po jednima transformisati celu softverski industriju, a po drugima će biti grobar jednog od najuspešnijih programa otvorenog koda na svetu, baze MySQL.

Komisija je u svom saopštenju navela da ugovor o kupovini ne preti tržišnom nadmetanju.

Komesarka za tržišno nadmetanje, Neli Krus, izjavila je da je zadovoljna što će nadmetanje i inoviranje biti sačuvani na svim zainteresovanim tržištima i dodala da „Oracleova kupovina kompanije Sun ima potencijal da revitalizuje značajne resurse i stvori nove i inovativne proiozvode“.

Prošlog novembra Komisija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nameravane kupovine, jer bi Oracle, jedan od najvećih proizvođača patentiranih baza podataka, mogao preuzeti kontrolu nad bazom otvorenog koda MySQL, koja je pripadala kompaniji Sun i poslednjih godina je preuzimala deo tržišta svojim daleko skupljim rivalima čiji su vlasnici Oracle, IBM i Microsoft.

Međutim, zabrinutost je u decembru gurnuta u stranu kad je Oracle obećao da će se starati o toj bazi još pet godina po zaključenju kupovine. Zanimljivo je da obećanje nije dao Komisiji, već drugim proizvođačima softvera i hardvera i korisnicima baze MySQL.

Objašnjavajući svoju odluku Evropska komisija je saopštila da njena zabrinutost za MySQL nije bila toliko velika kao što se to činilo u početku. „Istraga je pokazala da iako će se MySQL i Oracle nadmetati na nekim delovima tržišta baza podataka, na nekim drugim neće konkurisati jedno drugom, što naročito važi za tržišni segment visoke klase.“

Istraga je takođe pokazala da bi jedna druga baza otvorenog koda, PostgreSQL, mogla poslužiti kao dobra alternativa bazi MySQL i moglo bi se očekivati da će je u izvesnoj meri zameniti sa sličnom snagom koju je MySQL ispoljio na tržištu baza podataka.

Još jedan od zaključaka Komisije je i da bi se MySQL mogla razgranati zahvaljujući drugim razvijačima softvera otvorenog koda, što bi u budućnosti moglo dovesti do dovoljnog i poželjnog pritiska na Oracle.

Oracle je osigurao dobijanje evropske dozvole prošlog meseca kad je korisnicima i razvijačima MySQL-a javno objavio deset obećanja da će podržavati ovu bazu sledećih pet godina. Obećanje je objavljeno 14. decembra, istog dana kad je Komisija objavila da je optimista u pogledu postizanja „zadovoljavajućeg ishoda“. Jedan predstavnik Komisije rekao je da je dato obećanje bilo samo jedan od činilaca koji su uzeti u obzir pri donošenju odluke.

Kritičari ovog ugovora, a naročito oni koji se opiru tome što će Oracle kontrolisati MySQL, nisu srećni objavljenom odlukom i smatraju je kapitulacijom Evropske komisije.

Majkl Videnius, jedan od osnivača baze MySQL, aktivno je lobirao Komisiju da se MySQL izuzme iz kupovine. Početkom ove nedelje rekao je da je Komisija odustala od toga da zaštiti MySQL kako bi sačuvala obraz i ustvrdio da je jednostavno ignorisala njegov predlog i mišljenja drugih protivnika kupovine. „Ukoliko se Oracle domogne MySQL-a bezuslovno, jedino što mogu da kažem je to da me je kao Evropljanina sramota kakav regulatorni sistem imamo“, izjavio je ovaj švedski programer. (M.V.)

|Search:Find More About EU odobrila Oracleu da kupi Sun|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro