Acer predstavio „najzelenije“ prenosive računare Aspire dosada

Tajvanska kompanija Acer predstavila je krajem prošle nedelje dva nova prenosiva računara iz serije Aspire, koje je udruženje za zaštitu životne sredine Greenpeace, označilo kao proizvode koji ne sadrže dve toksične supstance, polivinil hlorid (PVC) i usporivače plamena na bazi broma (brominated flame retardants, BFR).

Radi se o modelima Aspire 3811TZ i Aspire 3811TZG, tankim i laganim modelima iz grupe Timeline, koja je deo serije Aspire. Računari koriste Intelove procesore Core 2 Duo, koje karakteriše ultra niska potrošnja struje, što doprinosi produženju radnog veka baterije računara.

Pored toga što ne sadrže spomenute opasne materije (ne uzimajući u obzir kablove za napajanje), dva nova modela su dizajnirana tako da smanjuju potrošnju energije i da mogu biti reciklirani, izjavili su predstavnici Acera.

“Hemijske karakteristike komponenti koje sadrže PVC i BFR mogu na kraju životnog veka proizvoda dovesti do stvaranja toksičnih supstanci poput dioksina i furana. Smanjivanje prisutstva ovih materija u Acerovim proizvodima može pomoći u zaštiti životne sredine od otrova iz elektronskih proizvoda“, navodi se u Acerovom saopštenju.

PVC je jeftina, izdržljiva plastika koja ima široku primenu u izradi kućišta i kablova za elektronske uređaje i već dugo vremena je meta kritika različitih grupa za zaštitu životne sredine, pre svega zbog toga što nije biorazgradljiva, kao i zbog stvaranja određenih gasova pri proizvodnji. Nadležna tela Evropske unije su zbog prisutstva ove materije u igračkama za decu, zabranila određene aditive koji se koriste radi povećavanja fleksibilnosti PVC plastike.

BFR supstance se dodaju pri izradi plastike i tekstilnih materijala radi sprečavanja njihovog zapaljivanja, ali su nedavne studije otkrile da pojedine životinje mogu apsorbovati hemikalije nataložene u okruženjeu i preneti ih na svoje mladunce. BFR materije se najviše koriste u elektronskoj industriji radi sprečavanja zapaljivanja komponenti.

Uprkos ekološkim merama koje su preduzete prilikom razvoja novih modela prenosivih računara, Acer još uvek kasni sa svojim planovima za zaštitu životne sredine. Kompanija je 2005. godine najavila da će do 2009. godine izbaciti iz upotrebe PVC i BFR materije, kao i ftalate, hemikalije koje se koriste za omekšavanje PVC plastike. (M.S.)

|Search:Find More About Acer predstavio „najzelenije“ prenosive računare Aspire dosada|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro