Delta Electronics planira dva nova e-čitača

Tajvanska kompanija Delta Electronics planira da pri kraju drugog tromesečja ove godine započne sa reklamiranjem svoja dva e-čitača, od kojih jedan ima ekran osetljiv na dodir veličine 33,2 cm (13,1 inča), a drugi monohromatski ekran takođe osetljiv na dodir veličine 20,5 cm (8,1 inča). Oba čitača koriste tehnologiju e-papira koju je razvila japanska kompanija Bridgestone.

Kako se tržište e-čitača polako odaljava od koncepta monohromatskih ekrana, novi e-čitač u boji naći će se u društvu s nekoliko uređaja koji imaju kolor ekran zasnovan na e-papiru. Primera radi, model Nook kompanije Barnes & Noble\’s koristi monohromatski ekran veličine 15,2 cm (6 inča) zasnovan na e-papiru, koji razvija kompanija E-ink, zajedno sa manjim kolor LCD ekranom dijagonale 8,8 cm (3,5 inča) smeštenim ispod njega. Deltin uređaj koristi kolor e-papir i nema LCD ekran.

Predstavljanje čitača kompanije Delta staviće u prvi plan i kompaniju Bridgestone u borbi na polju tehnologije e-papira. Ova kompanija, poznatija po proizvodnji automobilskih guma, prošle godine je predstavila svoju tehnologiju za proizvodnju e-papira veličine 33,2 cm (13,1 inča). Uređaj je bio veličine standardnog A4 papira, tako da može da se koristi umesto poslovnih dokumenata.

Trenutno tržištem dominira tehnologjia e-papira kompanije E-ink, a koristi se i u Amazonovom čitaču Kindle i Sonyjevom čitaču Reader.

Predstavnici kompanije Delta Electronics saopštili su da je njihova kompanija otvorena za ponude partnerstva na tržištu i za uređaje sa 13,1-inčnim ekranom i za uređaje sa 8,1-inčnim ekranom. Ako neka kompanija želi da stavi svoje ime na ove e-čitače i iznese ih na tržište, Delta je tu da ih proizvede, dodali su oni.

Međutim, Delta pregovara i sa dobavljačima sadržaja u Tajvanu i planira da, ukoliko ne pronađe partnera, sama ponudi ove uređaje preko svojih filijala. Oba uređaja omogućavaju pisanje beležaka, a podrška za 3G i Wi-Fi može se dodati po želji partnera.

Za vreme demonstracije prototipa čitača, korišćena je pisaljka da bi se zadavale komande na 13,1-inčnom ekranu. Ekran uređaja ima prilično veliku brzinu osvežavanja – mnogo veću od ostalih e-čitača na tržištu, koji obično zastanu pre nego što promene stranicu. Brzo osvežavanje je jedan od razloga zbog koga odgovorni u kompaniji Delta Technologies veruju da će tehnologjia e-papira kompanije Bridgestone imati prednosti kod prikaza multimedijalnog sadržaja. Cena budućih e-čitala kompanije Delta Technologies nije objavljena. (M.S.)

|Search:Find More About Delta Electronics planira dva nova e-čitača|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro