Napadnute kineske Internet lokacije

Prošlog vikenda pet Internet prezentacija kineskih organizacija koje se bave ljudskim pravima napali su hakeri. Spekuliše se da je napad deo sukoba između Googlea i Kine oko političkih kibernapada.

Internet prezentacija advokatske grupe „Chinese Human Rights Defenders“ napadnuta je u nedelju popodne, a napad je trajao 16 časova. Napadač je napad izvršio distribuiranim uskraćivanjem usluga (distributed denial of service, DDoS) pomoću velikog broja kompromitovanih računara kojima je naredio da istovremeno posete određenu veb lokaciju što je preopteretilo servere i sprečilo normalne korisnike da joj pristupe. Advokatska grupa nije mogla da potvrdi odakle je napad došao ali prst sumnje je uperila ka kineskim vlastima.

Google je ovog meseca potvrdio da je bio meta kibernapada iz Kine koji su bili usmereni ka Gmail nalozima aktivista za ljudska prava. Google je još naveo da su napadi, koji su rezultirali i krađom intelektualne svojine, deo borbe protiv odluke Googlea da prestane sa cenzurisanjem svog pretraživača u Kini, čak i po cenu zatvaranja svojih kancelarija u toj zemlji.

Najnoviji napadi za metu su imali i još jednu Internet prezentaciju kineske grupe za ljudska prava Civil Rights and Livelihood Watch, dva veb portala sa vestima Canyu i New Century News i lokaciju Independent Chinese Pen Center koja objavljuje eseje pisaca disidenata.

Napad je u jednom trenutku dostigao protok od 2 GB/s. Ciljane IP adrese pripadaju kompaniji iz Teksasa, The Planet, koja se bavi iznajmljivanjem servera.

Hakeri su prilikom napada dve lokacije zarazili malicioznim programom koji je u međuvremenu uklonjen. Internet prezentacije grupa za ljudska prava česta su meta napada kiber kriminalaca.

Advokatska grupa stranih novinara u Kini prošle nedelje je navela da su dva Gmail naloga njihovih reportera nedavno ukradena.

|Search:Find More About Napadnute kineske Internet lokacije|

[ad#ad-post1]