Neprijatna iznenađenja iPada

Iako je prošlo samo nekoliko dana od kada je izvršni direktor Applea, Stiv Džobs, zvanično predstavio iPad, već je podelio mišljenja stručne javnosti i potencijalnih korisnika. Neka analize pokazuju da može biti uspešan proizvod, dok mnogi smatraju da ima velike nedostatke.
Kao neprijatna iznenađenja iPada najčešće se pominju:

• Nema video kameru. Danas kada i jeftini telefoni imaju kameru, to što iPad nema kameru, iako je deklarisan kao mobilna mašina za komunikaciju, zaista predstavlja iznenađenje. Bez kamere, vlasnik iPada mora povremeno da sedne i za svoj stari računar.

• Nema multitasking, odnosno višeprogramski način rada. To znači dok iPad učitava ili šalje poštu, morate čekati da to završi kako biste radili nešto drugo. Nedostatak višeprogramskog načina rada sigurno nije zbog hardverskih mogućnosti, već zbog namerno učinjenog softverskog ograničenja.

• Ne podržava aplikacije u Flashu. Pun doživljaj korišćenja mobilnog veba nije moguć bez Flasha. Flesh nije omiljen kod mnogih jer zauzima resurse računara, ali je postao standard u današnjim računarima. Potrebno je da korisnik iPada ima izbor i može da uključi ili isključi Flash. Na primer, korišćenje YouTubea je nemoguće bez ugrađenog Flasha.

• Ograničeni video. Iako je namenjen za reprodukovanje video od 720 piksela, stvarni maksimalni video koji može da prikaže je 576×480 piksela, što je lošije od obične televizijske slike. Kada se uzme u obzir da je standardni PC ekran od 1024×768 piksela, što je i nominalna rezolucija iPada, ograničenje videa je razočaravajuće.

• Odnos strana 4×3 je odnos crno belih televizora. Odnos 16:9 je prikladniji za video sadržaje, a u portretnoj orijentaciji je odgovarajući za prikaz A4 formata.

• Appleova specifikacija nije potpuno jasna ali izgleda da je GPS raspoloživ samo u 3G ali ne i u WiFi modelu iPada.

• Može se staviti zamerka i na naziv uređaja iPad, koje je blisko imenu IPod i nije originalno jer je još 2003. Fujitsu izbacio na tržište telefon pod tim imenom (detaljnije).

Sigurno je da je Apple svestan svih tih ograničenja, ali je verovatno želja i potreba da se što pre pojave na tržištu sa novim uređajem učinila da ne otklone navede nedostatke. S druge strane, time je otvoren prostor za usavršavanje iPada u novim verzijama. (D.T.)

|Search:Find More About Neprijatna iznenađenja iPada|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro