Google ukida podršku za Internet Explorera 6

Google je najavio da će usluga Google Docs od 1. marta ukinuti podršku za Microsoftov devet godina stari čitač veba Internet Explorer 6 (IE 6).

Googleova najnovija lista podržanih čitača veba ne sadrži IE 6, kao ni druge starije verzije programa, uključujući i Mozilin Firefox 2.0, Appleov Safari 2.0 i Googleov Chrome 3.0. IE 6 je ipak najstariji čitač veba na toj listi jer se pojavio još avgusta meseca 2001. godine. Firefox 2.0 predstavljen je oktobra 2006, Safari 2.0 aprila 2005, a Chrome 3.0 septembra prošle godine.

Kampanja protiv Internet Explorera 6 počela je u februaru 2009. godine kada su administratori lokacije Facebook zamolili svoje korisnike da nadograde IE 6. Kampanja je uzela maha prošlog leta kada je su sličnu poruku svojim korisnicima poslali administratori Googleove lokacije YouTube i još nekoliko važnijih Internet lokacija. U međuvremenu je peticija na Twitteru pod nazivom „IE mora da umre“ sakupila gotovo 14.000 potpisa.

Čak je i Microsoft zaigrao u istom ritmu ali je i naglasio da će posao biti težak jer taj čitač veba i dalje koristi veliki broj preduzeća. IE 6 takođe čini polovinu čitača veba koji se koriste u Kini.

Microsoft je obećao da će podršku za IE 6 ukinuti aprila 2014 godine, kada prestaje i podrška za matični operativni sistem Windows XP.

Prema analizi kompanije NetApplications, upotreba IE 6 je dramatično opala u prethodnih godinu dana. Čitač je koristio 21% ispitanika što je pad u odnosu na decembar 2008. godine kada je 34% ispitanika koristilo IE 6. (I.S.)

|Search:Find More About Google ukida podršku za Internet Explorera 6|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv