IBM predstavio osmojezgarni procesor Power7

Kompanija IBM je početkom ove nedelje predstavila najnoviju generaciju procesora Power7, koji imaju veći broj jezgara i bolje performanse pri simultanom izvršavanju većeg broja zadataka, što poboljšava performanse servera koji zahtevaju dug vremenski rad bez grešaka.

Radi se o osmojezgarnim procesorima Power7, kod kojih je svako jezgro sposobno da pokreće četiri programske niti, što znači da procesor može istovremeno da obavi 32 zadatka, odnosno četiri puta više u odnosu na starije procesore Power6.

Novi procesor podržava tehnologiju TurboCore, koja omogućava ubrzavanje aktivnih jezgara radi dobijanja boljih performansi. Osim toga, tehnologija TurboCore rukuje memorijom i opsegom propuštanja podataka na takav način da poboljšava performanse svakog pojedinačnog jezgra.

Procesor Power 7 je namenjen za rad u serverima koji mogu dugo vremena da rade bez otkazivanja. Takvi serveri se obično nalaze u energetskim i finansijskim kompanijama, gde obavljaju obradu velikog broja podataka ili se na njima nalaze obimne baze podataka.

Istovremeno sa novim procesorima IBM je predstavio i servere u kojima se oni nalaze. Radi se o modelima IBM Power 780 i Power 770 koji su modularno dizajnirani i opremljeni sa 64 procesora Power7, a predstavljeni su i modeli Power 755 i 750 Express koji podržavaju do 32 procesora.

Modeli Power 750 Express i 750 će se isporučivati počev od 19. februara, dok će modeli Power 770 i 780 biti dostupni od 16. marta.

Prema navodima predstavnika IBM-a, serveri sa procesorima Power 7 će uz poboljšane performanse doneti i uštede energije, zahvaljujući tehnologiji pod nazivom Unique Intelligent Energy koja omogućava da se delovi sistema isključe radi uštede energije. Ova tehnologija omogućava i smanjivanje brzine rada procesora u jednom ili više servera, što takođe utiče na smanjivanje potrošnje energije.

Cene novih IBM-ovih servera sa procesorima Power 7 nisu objavljene.

|Search:Find More About IBM predstavio osmojezgarni procesor Power7|

[ad#ad-post1]