BEOGRAD NA NOVOJ TABLI SVETSKOG IZDANJA MONOPOLA U PRESTIŽNOJ ZELENOJ ZONI

Beograd, 20. avgust 2008. – Zahvaljujući glasovima lokalnih ljubitelja Monopola grad Beograd je u drugoj zoni najskupljih zemljišta na novoj tabli najpopularnije društvene igre na svetu, „Monopol”, a prve komšije u zoni polja zelene bolje biće mu Pariz i Kejptaun. U društvu prestonice Letonije, Rige, zonu najelitnijih, tamno plavih polja predvodi Montreal koji će predstavljati najskuplje zemljište na novoj tabli Monopola „Ovde i sada: svetsko izdanje“.

Ljubitelj i zaljubljenici u igru Monopol širom planete glasali su tokom šest nedelja početkom 2008. godine za gradove koje bi voleli da vide na tabli prvog svetskog izdanja ove igre. Više od pet miliona glasova opredeljivalo se između 70 velikih svetskih gradova čija početna slova imena zaokružuju abecedni krug – od Amsterdama do Ciriha (Zurich). Rezultatima glasanja izdvojeno je 20 gradova od ukupno 22 koja učestvuju u igri. Izabranih 20 gradova dobilo je najviše upisanih glasova, dok su preostala dva grada Tajpei i Gdanjsk, odabrana dodatnim, bonus glasanjem u martu 2008. godine, koje im je na tabli donelo polja braon boje i „najjeftinija“ zemljišta.

„Nadamo se da će fanovi svetski najpopularnije društvene igre na tabli uživati u kupovini, prodaji i trgovini nekretninama širom sveta u novom MONOPOL-u koji su sami kreirali sopstvenim glasovima“’, izjavila je ovim povodom Helen Martin, potpredsednica globalnog marketinga „MONOPOLY“ brenda proizvođača igračaka i društvenih igra Hasbro, Inc.. „Oduševljeni smo što prva globalna tabla ove igre predstavlja zanimljiv spoj gradova koji reprezentuju dinamične kulture, predele i istoriju planete.’’

Na novoj igri Monopol, Ovde i sada: svetsko izdanje, naći će se 22 grada u sledećem redosledu prema kriterijumu najskuplje rangiranih polja na vrhu:

Tamno plava: Montreal, Riga
Zelena: Kejptaun, Beograd, Pariz
Žuta: Jerusalim, Hong Kong, Peking
Crvena: London, Njujork, Sidnej
Narandžasta: Vankuver, Šangaj, Rim
Magenta: Toronto, Kijev, Istanbul
Svetlo plava: Atina, Barselona, Tokio
Braon: Tajpei, Gdanjsk

Pored 22 polja koja predstavljaju najprestižnije svetske gradove, igra će sadržati i izmenjene kartice „šansa“ i „prilika“ koje će reprezentovati događaje i mogućnost učestvovanja u važnim kulturnim dešavanjima u zemljama širom sveta. Igrači će tako moći da proslavljaju Karneval u Riju, da organizuju internacionalne muzičke festivale ili da npr. budu domaćini festivala na dan Sv. Patrika, u Dablinu. Ostale promene u igri obuhvataju i sledeće:

• Izvori obnovljive energije „vetar“ i „solarna energija“ zameniće stara polja „vodovod“ i „elektrane“
• Znakovi, kuće i hoteli predstavljaće simbole i stilove sa svih sedam kontinenata planete
• Tradicionalna polja za transport izmenjena su u polja koja predstavljaju četiri vrste savremenih prevoza koje koriste ljudi širom planete: MONOPOL železnica, MONOPOL krstarenje, MONOPOL vazdušni prevoz i MONOPOL svemir.

Novi Monopol Ovde i sada: svetsko izdanje naći će se u prodavnicama širom sveta počev od 26. avgusta 2008. Novo izdanje biće dostupno u više od 50 zemalja na 37 različitih jezika. (Sve dodatne informacije, lokalna dostupnost i cena mogu se pronaći na internet adresi: www.monopoly.com).

Više od 70 godina izdavač igre, Braća Parker, birao je odabrane lokacije u svakoj zemlji za smeštanje na tablu Monopola. Nedavno, Braća Parker pozvala su fanove igre da pomognu u obnavljanju table u njihovim pojedinačnim zemljama kako bi tabla igre dobila moderan i savremen izgled, kao da je produkt današnjice a ne davne 1935. godine. Glasanjem je stvoreno izdanje igre u svakoj zemlji. Svetskim glasanjem tokom 2008. godine igra je po prvi put poprimila savremeni izgled i u globalnom smislu.

Danas fanovi igre mogu igrati Monopol na različite načine koji najviše odgovara njihovom načinu života i ličnim obavezama. Digitalno izdanje Monopola, Ovde i sada: svetsko izdanje, biće dostupna za prebacivanje na mobilne telefone a onlajn verzija kao i verzija za konzolne sisteme poput Nintendo Wii, Xbox 360, PS2 i PS3 – na adresi www.pogo.com. Verzija igre na konzolama biće u opticaju od 7. oktobra 2008.

Srbija 27. avgusta učestvuje u postavljanju svetskog i Ginisovog rekorda
U čast proslave izlaska prvog globalnog izdanja igre, igrači Monopola iz Srbije imaće prilike i da učestvuju u još jednom jedinstvenom događaju – pokušaju postavljanja svetskog rekorda i ulaska u Ginisovu knjigu najmasovnijim simultanim igranjem ove društvene igre ikada. Na trgovima Beograda, Novog Sada i Niša će 27. avgusta 2008 sa početkom u 16.00h, kao i na lokacijama širom planete, fanovi Monopola istovremeno otpočeti svoje partije.

Ovom prilikom informišemo Vas da zainteresovani iz Srbije za učestvovanje u ovom globalnom događaju od danas mogu da se prijave:

1. Putem Interneta, na adresi www.kozmolina.com na kojoj su svi detalji o prijavi.
2. Slanjem SMS-a, od 21-25. avgusta na broju 6236 za sva tri GSM operatera, tekst poruke MG_skraćenica za grad (MG_BG, MG_NS ili MG_NI), cena poruke je 10 dinara + PDV.

tnews