Discovery Networks za centralnu Evropu traga za mladim i talentovanim filmsikm stvaraocima sa …

Discovery Networks za centralnu Evropu, odeljak Discovery Communications-a, najveće svetske medijske kuće specijalizovane za dokumentarne programe koja ima preko milijardu i po pretplatnika u više od 170 zemalja, objavila je saradnju sa Nacionalnom akademijom za film, televiziju i pozorište u Lođu, Poljska. U pitanju je saradnja u vezi sa Međunarodnim festivalom filmskih i pozorišnih akademija, pod nazivom Mediaschool koji se u Lođu održava od 21. do 25 oktobra 2008. godine. Kompanija Discovery Networks za centralnu Evropu postala je zvanični partner i sponzor Festivala. Discovery je u saradnji sa Akademijom iz Lođa pokrenuo i novu kategoriju u okviru festivala – Discovery Shorts (takmičenje kratkih istraživačkih dokumentaraca).

Takmičenje u okviru kategorije Discovery Shorts je otvoreno isključivo za filmske akademije i studente filmskih akademija. U okviru nove kategorije, Discovery Networks za centralnu Evropu traga za kratkim dokumentarcima koji će se baviti snažnim pričama iz stvarnog, savremenog života, posebno onim koje ranije nisu bile prezentovane. Priče se mogu baviti najrazličitijim temama, od raznih životnih priča, okruženja i životne sredine, preko kulture i društva, pa do sporta i nauke. Priče treba da se obraćaju najširem krugu publike i trebalo bi da pozivaju na razmišljanje.

Studenti filmskih akademija kao i filmske akademije širom sveta mogu poslati svoje projekte za takmičenje do 30. septembra 2008 godine. Kratke priče mogu biti pripremljene za Discovery kanal (od 60 do 180 sekundi trajanja) ili za Discovery Historia (od 60 do 240 sekundi). Priče moraju biti u duhu izabranog kanala, ali istovremeno moraju zadržati svoju suštinu. Svi detalji o kategoriji, zahtevima, potrebnim formatima ili trakama mogu biti nađeni ma zvaničnom sajtu Mediaschool:
http://www.filmschool.lodz.pl/pages/view/269-festiwal-mediaschool

Nakon odabira, najbolji obrazovni/dokumentarni film će dobiti šansu emitovanja na Dicovery kanalu u Poljskoj, širom EMEA regije (Evropa, Bliski Istok i Afrika) ili na Discovery Historia kanalu u Poljskoj.

“Discovery je uvek u potrazi za jakim, istinitim pričama koje izazivaju i angažuju publiku. Tražimo filmove ispričane do sad neviđenim, inovativnim načinom. Verujemo da kroz kategoriju kratkog dokumentarnog filma, putem projekata kakav je Mediaschool, dajemo mladim filmskim stvaraocima prliku koja će ih motivisati da oslikaju stvarnost i svet oko sebe na kreativan način. Nameravamo da ohrabrimo kreativne dokumentarne priče i podržimo talente ove branše” – kaže Leszek Zaborowski, direktor programa Discovery Networks-a za centralnu Evropu.

Međunarodni festival filmskih i pozorišnih akademija, Mediaschool, već 15 godina za redom organizuje televizijska i pozorišna škola u Lođu “Leon Schiller’s National Film”. To je najpoznatija škola za buduće glumce, režisere, fotografe, kamermane i televizijski sektor u Poljskoj. Prvi festival je organizovan 1994. godine. Svake godine skoro 100 filmova iz preko 40 filmskih škola iz preko 40 zemalja Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike takmiči se u različitim kategorijama.

Discovery Networks za centralnu Evropu aktivno i uporno podržava razvoj industrije dokumentarnog filma u čitavom regionu. Ranije ove godine, kompanija je najavila I saradnju sa Internacionalnim filmskim festivalom umetnosti i kinematografije “Camerimage” i promovisanje dokumentarne sekcije festivala i takmičenja za najbolji dokumentarni film.

tnews