Chrome povećava tržišni udeo, Windows 7 sjajno startovao

Nedavna istraživanja tržišta donela su dobre i loše vesti za Microsoft. Internet Explorer gubi pozicije na tržištu na račun Chromea, ali je zato operativni sistem Windows 7 bolje prihvaćen od korisnika nego što se to očekivalo.

„Poslednjih šest meseci su za Microsoft bili promenljivi“, izjavio je Viktor Janulaitis, izvršni direktor kompanije Janco Associates. Ova kompanija koja se bavi istraživanjima naglašava u svojoj februarskoj Studiji o tržišnom udelu operativnih sistema i Web čitača, da je udeo Internet Explorera opao za više od 12 posto u odnosu na februar 2007. godine, zahvaljujući konkurentskim čitačima, Mozillinom Firefoxu i Googleovom Chromeu.

„Firefox i Google imaju najviše koristi od ovih promena na tržištu, međutim interesovanje za oba proizvoda je opalo od predstavljanja Internet Explorera 8“, navodi se u izveštaju.

Prema podacima kompanije Janco Associates, Internet Explorer i dalje zauzima najveći udeo na tržištu čitača Weba, ali je u poslednjih 12 meseci izgubio nekih 6% tako da njegov tržišni udeo sada iznosi 65% (71% u februaru 2009, odnosno 80% u februaru 2007. godine). Udeo Firefoxa je u tom periodu uglavnom ostao isti, i trenutno iznosi 17% (18% u februaru 2009).

U isto vreme, udeo Googleovog čitača Weba se povećao sa prošlogodišnjih 4% na skoro 6%, dok je Appleov čitač Safari takođe zabeležio povećanje tržišnog udela – sa 0,56% iz februara 2009. na ovogodišnjih 1,39%. Zanimljivo je da je u svojoj Studiji kompanija Janco proglasila Netscape „zvanično mrtvim“.

„Povećanje tržišnog udela Firefoxa je usporeno zbog tog što je on zasićen opcijama koje se sada nalaze i u Internet Exploreru. Firefox više nije jedinstven jer i Internet Explorer i Chrome nude skoro iste opcije“, navodi se u Studiji. Istraživači smatraju i da će interesovanje za Firefoxom i Chromeom i dalje padati jer „ovi čitači Weba ne podržavaju sve Web lokacije“.

Dok Internet Explorer gubi udeo na tržištu čitača Weba, situacija se po kompaniju poboljšava na planu operativnih sistema, pre svega zahvaljujući novom operativnom sistemu Windows 7.

„Windows 7 je za manje od sedam meseci od pojavljivanja dostigao tržišni udeo od 12%. Poslednji put kada se dogodilo da je neki operativni sistem tako brzo prihvaćen bilo je sa Windowsom XP. Što se tiče Viste, ona je dostigla svoj tržišni vrhunac i u većini kompanija je započet proces njenog uklanjanja“, navodi se u Studiji kompanije Janco Associates. (M.S.)

|Search:Find More About Chrome povećava tržišni udeo, Windows 7 sjajno startovao|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro