Nokia najavila N97 kao najjači mobilni telefon do sada

Nokijin novi telefon, model N97 s ekranom osetljivim na dodir, ima veliku memoriju i napredne mogućnosti lociranja.

Najavljen je još u oktobru u Barceloni na manifestaciji Nokia World 2008, ali je lansiran u utorak 2. decembra. Ima ekran osteljiv na dodir dijagonale 8,9 cm (3,5 inča) formata 16:9 (rezolucija je 640×360) i memoriju od maksimum 48 gigabajta – 32 GB je unutrašnja memorija a 16 GB se dodaje microSD karticom.

Ispod ekrana je qwerty tastatura kojoj se pristupa kliznim mehanizmom. Očekuje se da će telefon u maloprodaji koštati 550 evra a u prodavnicama će se pojaviti u prvoj polovini sledeće godine, najverovatnije u junu.

To je „najsnažniji višesenzorni mobilni kompjuter koji postoji“, izjavio je Jonas Geust, potpredsednik Nokijine serije N.

Na dugom spisku karakteristika ovog telefona su kamera od 5 megapiksela i blic sa dve LED diode, potpomognuti globalni sistem za pozicioniranje (Assisted Global Positioning System, A-GPS), pristup mrežama s brzim paketnim pristupom u dolaznom smeru (High Speed Downlink Packet Access, HSDPA) i Wi-Fi.

Finski gigant obećava i video snimke DVD kvaliteta kao i koncept nazvan socijalno lociranje koji koristi A-GPS senzore i elektronski kompas da bi korisnike obavestio gde se tačno nalaze.

Korisnici će takođe imati brz pristup mrežama za druženje korišćenjem onovnog ekrana koji omogućava da se te mreže ažuriraju novim informacijama u realnom vremenu.

Telefon će pored toga biti integrisan sa nekoliko servisa među kojima su igračka platforma N-gage, Share on Ovi i Nokia Music Store.