Nesuđeni pobednik trke „Oko Francuske“ optužen za hakerski napad

AMERIČKI BICIKLISTA LOJD LENDIS, kome je 2007. godine oduzeta pobeda u najpoznatijoj svetskoj biciklističkoj trci Tour de France 2006 zbog pozitivnog testa na korišćenje steroida, optužen je nedavno od strane francuske policije za hakerske napade. Štaviše, policija je izdala i nalog za njegovo hapšenje.

Direktor francuske Nacionalne laboratorije za otkrivanje dopinga (Labaratoire National Depistage de Dopage, LNDD) koja je testirala Lendisa na upotrebu nedozvoljenih supstanci izjavio je da je ta laboratorija 2006. godine bila meta hakerskog napada u kome su ukradeni određeni podaci. Laboratorija LNDD je zbog toga i zvanično morala da podnese tužbu, u kojoj se navodi da su podaci koji su ukradeni iskorišćeni za odbranu Lendisa, koji je bio optužen da je koristio testosteron pre 17. etape trke.

Zahvaljujući pobedi u dramatičnoj 17. etapi, Lendis je izbio na prvo mesto u generalnom plasmanu trke i sačuvao ga do cilja u Parizu. Međutim, njegova pobeda je osporena i u septembru 2007, nakon što je utvrđeno da je test pozitivan, pobeda mu je oduzeta i dodeljena Špancu Oskaru Pereiru. Lendis se žalio francuskom sudu koji je nadležan za rešavanje sporova iz oblasti sporta, međutim sud je tu žalbu odbio i potvrdio odluku rukovodstva trke.

Biciklizam ima velikih problema sa upotrebom dopinga i takmičarima koji, suočeni sa ogromnim, takoreći nadljudskim naporima, posegnu sa nedozvoljenim sredstvima. Od toga nisu imuni ni najpoznatiji, pa je tako 2006. godine španska policija u saradnji sa tamošnjom biciklističkom federacijom pokrenula veliku akciju koja je dovela do hapšenja doktora Eufemijana Fuentesa, koji je optužen da je davao nedozvoljena sredstva velikom broju sportista. U njegovoj kartoteci pronađena su imena čak 200 sportista, među kojima su bili pojedini fudbaleri i teniseri, ali i neka poznata biciklistička imena, kao što su Nemac Jan Ulrih, nekadašnji pobednik biciklističke trke na Olimpijadi u Sidneju 2000. i trke Oko Španije 1999. ili Italijan Ivan Baso pobednik trke Oko Italije 2006. Ulrih i Baso, ali i tridesetak drugih biciklista, su odstranjeni sa Tura 2006.

Što se tiče Lendisa, nalog za hapšenje koji je u januaru izdao francuski sudija, povezan je sa navedenom tužbom za krađu podataka i on će biti uhapšen samo ako uđe u Francusku.

Francuski istražitelji su izjavili da je u računarima u laboratoriji pronađen trojanac koji možda potiče iz e-poruke što je laboratoriji poslata sa adrese koju koristi Arni Bejker, tadašnji Lendisov trener i dobar prijatelj. Bejker je 2007. godine u članku u časopisu Network World opisao kako je koristio Internet i društvene mreže da bi privukao pažnju na Lendisovu borbu protiv optužbe za upotrebu nedozvoljenih sredstava. Bejker je nameravao da otkrije i objavi relevantne propuste u dokumentaciji iz laboratorije LNDD u vezi sa Lendisovim slučajem, što je i učinio, objavivši nelegalno pribavljene dokumente na Internetu, zajedno sa slajd prezentacijom u kojoj se tvrdi da je Lendis nevin.

Bejker je za Network World izjavio da je malo znao o društvenim mrežama kada su on i Lendis započeli kampanju, ali ono na šta su računali bila je globalna rasprostranjenost Interneta. Što se tiče optužbi francuske policije, obojica su izjavili da nisu bili umešani u bilo kakve hakerske napade.

Pošto mu je odizeta titula i onemogućeno takmičenje na narednim trkama Tour de Francea, Lendis je imao i ličnih problema, uključujući operaciju kuka i razvod braka. Karijera mu je krenula nizbrdo, pa se tako takmičio u pojedinim planinskim biciklističkim trkama na 100 milja, a prošle godine je počeo da vozi za tim OUCH Pro Cycling, koji je, međutim, napustio na kraju sezone.

Upitan da li bi se ponovo takmičio na trkama u Evropi, Lendis je izjavio: „Imam lepe uspomene na ta vremena. Ako bi mi se ukazala prilika, ne bih je propustio“. (M.S.)

|Search:Find More About Nesuđeni pobednik trke „Oko Francuske“ optužen za hakerski napad|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro