Studenti Elektrotehničkog fakulteta pobednici Vipovog takmičenja

JEDINSTVENI KONKURS ZA RAZVOJ DOMAĆIH aplikacija za Android platformu „Vip Android izazov“, uspešno je završen nakon što je stručni žiri izabrao 15 najboljih od ukupno 64 prijavljene aplikacije koje su objavljene na Android Marketu, a ispunjavaju kriterijume konkursa. Autori najboljih aplikacija osvojili su vredne nagrade iz fonda od 20.000 evra.

Platinastu nagradu u visini od 10.000 evra osvojio je tim mladih programera sa Elektrotehničkog fakulteta za pobedničku aplikaciju „Vip bioskop“ koja korisnicima omogućava jednostavno upoznavanje sa bioskopskim repertoarom i osnovnim informacijama o filmovima, kao i rezervaciju ulaznica pozivom. Ova aplikacija će biti od koristi brojnim korisnicima mobilnih telefona pošto se lako primenjuje i sadrži aktuelne informacije o bioskopskom repertoaru, zahvaljujući automatskom ažuriranju podataka i korišćenju GPS tehnologije.

Drugoplasirana je aplikacija „Cepelin“, koja koristeći GPS tehnologiju, olakšava traženje restorana, kafića i klubova po celom Beogradu, a nudi i izbor zanimljivih dešavanja u gradu. Autorski tim, koji je sebe nazvao „Young Culture“, osvojio je Vipov zlatni ček na 3.000 evra.

Žiri je odlučio da dodeli dve ravnopravne srebrne nagrade u vrednosti od po 1.000 evra aplikacijama „ParkingBot“ i „Prva liga“. Prva će pomoći vozačima da lakše parkiraju vozilo u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu, zahvaljujući upotrebi GPS i SMS usluga. Druga aplikacija je originalna igrica „stoni fudbal“ sa srpskim timovima, koja koristi gravitacioni senzor za upravljanje.

Pored četiri dobitnika novčanih nagrada, još 11 najkvalitetnijih aplikacija, dobilo je bronzana priznanja, i kao nagradu, ekskluzivne HTC Hero mobilne telefone sa Android platformom. Preostalih 49 aplikacija koje zadovoljavaju kriterijume konkursa dobijaju HTC Tattoo uređaje kao specijalnu nagradu za pokazanu kreativnost i trud uložen u pripremu aplikacije.

U obrazloženju nagrada, žiri je naveo da su svi programeri pokazali izuzetno visok kvalitet softverskog dizajna, kreirajući aplikacije na srpskom jeziku, u rasponu od servisnog i informativnog sadržaja do svakodnevnih informacija i zabave. Prema kriterijumima konkursa, prilikom selekcije najboljih aplikacija vrednovana su njihova idejna rešenja, inovativnost i primenljivost na domaćem tržištu. Prilikom selekcije, dodatno je vrednovana održivost sadržaja prezentovanih u aplikacijama.

„Dobar odziv i sjajne aplikacije pokazale su da programeri u Srbiji mogu da razvijaju veoma konkurentan softver za moderne platforme. U Srbiji je sve više korisnika naprednih aplikacija za mobilne telefone, a sada imamo i brojne autore aplikacija na srpskom jeziku, koje su veoma primenljive za domaće potrebe. Vip Android izazov se pokazao kao pun pogodak, zato će Vip nastaviti da ulaže u nove ideje i da time unapređuje korisničko iskustvo u mobilnoj komunikaciji“, rekao je Aleksander Šperl, predsednik UO Vip mobile, na svečanoj dodeli nagrada najuspešnijim programerima, na kojoj su medijima predstavljene i pobedničke aplikacije.

Vip mobile je krajem prošle godine prvi u regionu raspisao konkurs „Vip Android izazov“ za razvoj aplikacija za Android platformu, koja predstavlja jedan od vodećih operativnih sistema za pametne mobilne uređaje. Ukupno 75 učesnika, talentovanih pojedinaca, ali i članova timova sa fakulteta, iz kompanija i škola razvilo je nove aplikacije zahvaljujući učešću na konkursu.

Više informacija o konkursu ,,Vip Android izazov” kao i listu aplikacija objavljenih na Android Marketu možete videti ovde. Biblioteka raspoloživih Android aplikacija za preuzimanje može se videti na lokaciji Android. (A.S.)

|Search:Find More About Studenti Elektrotehničkog fakulteta pobednici Vipovog takmičenja|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro