Ekološka taksa poskupljuje IT opremu?

NA TELEVIZORE, KOMPJUTERE, MOBILNE telefone, frižidere, zamrzivače i druge kućne aparate uskoro će se plaćati još jedan državni namet, koji će se ovog puta slivati u budžet Fonda za zaštitu životne sredine.

Cene mnogih električnih uređaja najverovatnije će biti uvećane kada bude počela da važi uredba o plaćanju ekoloških taksi. Takse će se plaćati na televizore, kompjutere, mobilne telefone, frižidere, zamrzivače i druge kućne aparate, a kako prenosi dnevni list Politka, ova uredba je već usvojena. Samo se čeka da bude objavljena u Službenom glasniku i osam dana posle toga stupiće na snagu.

U Ministarstvu za životnu sredinu kažu da će visina takse zavisiti od vrste proizvoda i načina njegovog tretmana kada postane otpad, odnosno od toga koliko ugrožava čovekovu okolinu.

Porez se uvodi na elektronske i električne proizvode, kao što su veliki kućni aparati, mali kućni aparati, informatička i telekomunikaciona oprema, oprema široke potrošnje za razonodu, ali i električne i elektronske alate, instrumente za praćenje i nadzor i dr.

Jedna od najvećih nadoknada plaćaće se za sijalice sa žarećom niti. Namet na kilogram ovih proizvoda naplaćivaće se 140 dinara, za monitore 90 dinara, a za računare, prenosive računare, štampače i mobilne telefone taksa će iznositi 60 dinara po kilogramu.

Ovu naknadu će plaćati proizvođači i uvoznici proizvoda, ali očekuje se da će potrošači, kao i u ranijim slučajevima, ovu taksu platiti kroz uvećane maloprodajne cene. (A.S.)

|Search:Find More About Ekološka taksa poskupljuje IT opremu?|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro