Marsovo vozilo počelo samostalno da razmišlja

U SEDMOJ GODINI RADA NA POVRŠNI Marsa, Nasino robotizovano vozilo Opportunity je unapređeno tako da neke odluke može da donosi samo.

Nasa je u utorak objavila da su njeni inženjeri ove zime poslali ovom vozilu softver za veštačku inteligenciju koji mu omogućava da samo odluči hoće li se zaustaviti da analizira neku stenu na koju naiđe dok se kreće po površni Marsa. Ovo će istovremeno biti i dobar test iz autonomije vozila, jer se Nasa nada da će sličan softver moći da koristi i u svojim budućim svemirskim misijama.

Naučnici Laboratorije za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory, JPL) u Pasadeni, godinama su razvijali ovu mogućnost na namenski uređenom opitnom terenu nazvanom „Marsovo dvorište“ i priznaju da pre šest godina nisu ni pomišljali da će imati priliku da je isprobaju na vozilu Opportunity.

Nasa na Marsu ima dva robotska vozila – Spirit i Opportunity. Oba su se godinama polako kretala po površini planete i slala na Zemlju slike i podatke. Zbirno gledano Opportunity je imao više sreće od Spirita. Nasa je u januaru objavila da je Spirit nepovratno zaglavljen u prašini Marsa, ali se njeni naučnici nadaju da će svejedno moći da izvodi neke eksperimente i tu gde je.

Za razliku od Spirita, Opportunity je još uvek pokretan. Da bi se to dodatno iskoristilo novoinstalirani softver za veštačku inteligenciju projektovan je tako da njegovom računarskom sistemu omogući da na slikama snimljenim širokougaonom navigacionom kamerom prepozna stene koje ispunjavaju neke unapred zadate kriterijume (na primer, okruglast oblik ili izvesnu boju) i potom ih dodatno snimi više puta svojom uskougaonom panoramskom kamerom s kolor filtrima.

Pun naziv novog softvera je „Autonomno istraživanje za povećano prikupljanje naučnih podataka“ (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science, AEGIS) i već se ispostavilo da dobro radi kad je Opportunity uspeo da među pedesetak stena na slici snimljenoj početkom marta prepozna jedinu koja je bila zanimljiva za proučavanje. Prethodno su Nasini naučnici sami morali da prouče slike stena koje im je vozilo poslalo kako bi doneli odluku treba li ih dodatno analizirati.

AEGIS omogućava naučnicima i da promene kritrijume za biranje potencijalnih meta. U nekim okruženjima, na primer, prednost treba dati stenama koje su tamne i šiljaste u odnosu na one koje su svetle i okruglaste.

Softver marsovskih vozila je i ranije unapređivan novim mogućnostima. U tom smislu valja pomenuti sistem za biranje puta kojim se zaobilaze prepreke i onaj koji izračunava koliko treba ispružiti robotsku ruku da bi se dosegla neka stena. Pre tri godine (2007), oba vozila su „naučena“ da ispituju slike marsovskog neba kako bi utvrdila na kojima se nalaze oblaci ili da izdvoje slike sa kovitlacima prašine i potom pošalju na Zemlju samo one na kojima su te pojave vidljive. Najnovije unapređenje je otišlo korak dalje, jer zahvaljujući njemu Opportunity je osposobljen da samostalno odlučuje o svojim budućim osmatranjima.

|Search:Find More About Marsovo vozilo počelo samostalno da razmišlja|

[ad#ad-post1]