Tablični računari: Činjenice koje treba da znate

TO NISU MINI PRENOSIVI RAČUNARI. Tablični računari su ručni uređaji sa ekranima osetljivim na dodir veličine od 5 do 10 inča (12,7cm – 25,4 cm). Proizvođači ih takođe nazivaju „tabletima“ (iliti „slates“), a poseduju interfejs koji korisnicima pruža pristup Internetu, mogućnost igranja igara, gledanja filmova i čitanja e-knjiga. Jedan poznati model tabličnog računara je i Appleov iPad, koji je najavljen u januaru, dok će se u prodaji naći ovog meseca. Očekuje se da ove godine i kompanije Dell i Hewlett-Packard počnu sa isporukom ovih uređaja.

Popunjavaju prazninu. „Brz razvoj mobilnog Interneta i ekrana osetljivih na dodir je stvorio novu klasu uređaja“, kaže Fil Makini, tehnički direktor kompanije HP. Tableti omogućavaju pristup mrežnim sadržajima kao što su novine, filmovi i igre, i to dok ste u pokretu. Čelnik Applea Stiv Džobs, krstario je Internetom i gledao film na iPadu na manifestaciji priređenoj zbog predstavljanja ovog uređaja. Po njegovim rečima iPad je namenjen da popuni prazninu između iPhonea i MacBook prenosivih računara.

Najbolji su za zabavu. U poređenju sa prenosivim računarima, tableti imaju svojih nedostataka (nemaju tastaturu, ograničena softverska podrška), ali su odlični u ulozi uređaja za zabavu i kao e-čitači. „Korisnici tableta ne moraju više da se oslanjaju samo na svoje lične računare“, kaže Vira Čen, rukovodilac u tajvanskoj kompaniji za proizvodnju računara Micro-Star International (MSI). „Dosta truda je uloženo u testiranje radi poboljšavanja ovih uređaja, i najinovativnija kompanija će pobediti“, izavila je Čenova.

Odlični su za putovanja. Ovaj uređaj je namenjen za povremenu upotrebu, ali takođe svoju namenu može pronaći i u poslovnoj upotrebi. Dejvid Milmen, izvršni direktor kompanije Rescuecom, kaže da bi tableti mogli da zamene prenosive računare kada su u pitanju poslovne prezentacije ili upotreba računara u avionu. „Sigurno je da ćete lakše proći kroz kontrolu na aerodromima sa iPadom nego sa prenosivim računarom od 2 kg i dodacima,“ kaže Milmen. Ali i tableti se mogu oštetiti ako se nepravilno koriste, tako da moraju imati čvršći dizajn.

Poslovno korišćenje je ograničeno. Analitičari tvrde da će tablični računari naći svoje mesto na tržištu i koristiti, na primer, radnicima na terenu koji prikupljaju podatke. „Ali i tu postoje prepreke“, kaže Stiv Rojš, direktor informacionih usluga u bolnici Gibson General Hospital u Prinstonu. „Znam da bi naši doktori voleli da koriste iPad ako bi naš softver mogao da se instalira na njemu. Lagan je, udoban, a i doktori bi se brzo navikli na uređaj, jer svi oni imaju iPhone telefone“, dodaje Rojš. Za sada, na iPadu se mogu pokrenuti aplikacije samo iz Appleove prodavnice App Store. (M.S.)

|Search:Find More About Tablični računari: Činjenice koje treba da znate|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro