AMD-ovi dvanaestojezgarni procesori smanjuju troškove

KOMPANIJA AMD JE DANAS PREDSTAVILA svoj novi dvanaestojezgarni procesor, koji ima duplo više jezgara u odnosu na prethodnu generaciju procesora iz serije Opteron. Radi se o procesoru sa poboljšanim performansama koji je dosada bio poznat pod radnim imenom Magny Cours. Predstavnici AMD-a su izjavili da se ključna prednost novih procesora ogleda u manjim troškovima za licenciranje softvera.

Korisnici AMD-ovih vrhunskih procesora najveću pažnju pridaju njihovoj ceni, performansama i potrošnji energije, i upoređuju ih sa Intelovim modelima x86 procesora, ali najvažniji razlozi za početak korišćenja dvanaestojezgarnih procesora leže u smanjenju sveukupnog prostora potrebnog za centre za obradu podataka, kao i smanjenju troškova za licenciranje softvera.

Primera radi, kompanije koje se odluče da u svojim serverima zamene četvorojezgarne procesore dvanaestojezgarnim Opteronima, moći će istovremeno i da smanje broj servera, što znači da će platiti manji broj softverskih licenci. Radi se o tome da korisnici koriste pogodnosti odluke koju je Microsoft svojevremeno doneo. Naime, Microsoft je 2004. godine, kada su se pojavili procesori sa dva jezgra, saopštio da će licenciranje nastaviti na osnovu svakog procesora, a ne na osnovu broja procesorskih jezgara.

Cene novih procesora Opteron zavise od broja jezgara, njihove brzine i napajanja, tako da trenutno u cenovniku kompanije postoji 10 različitih cena . Primera radi, osmojezgarni procesor koji radi na 1,8GHz i troši 65 vati košta 455 USD, dok dvanaestojezgarni procesor, koji radi na 2,3GHz i troši 105 vati košta 1386 USD.

AMD je saopštio da će se procesor Magni Cours prodavati i u verziji sa osam jezgara. (M.S.)

|Search:Find More About AMD-ovi dvanaestojezgarni procesori smanjuju troškove|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv