Данас у подне .YU домен је отишао у историју

Данас у подне, у складу са одлуком ICANN-a (Интернет корпорације за додељена имена и бројеве), престао је да функционише YU домен, објавио је Регистар националних Интернет домена Србије (РНИДС).

Опрашање од .YU домена, који је као и остали аспекти некадашње Југославије отишао у историју, најављивано је од марта 2008. године.

Да подсетимо: Званична регистрација .RS домена почела је 10. марта 2008. године. Следећих шест месеци, до 10. септембра, власници .YU домена су имали право првенства да региструју истоимени домен са наставком .RS. Ово право су искористиле 19.372 фирме.

По завршеној транзицији са .YU на .RS домен, око 4000 корисника .YU домена је продужило живот својим .YU доменима до 30.марта 2010. године. Од данас у 12 часова и ових 4000 .YU домена се више не виде на Интернету.

Од марта 2008. године до данас регистровано је око 60.000 .RS домена у пет адресних наставака (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .IN.RS i .EDU.RS).

Ове године РНИДС је покренуо и иницијативу да се национално писмо – ћирилица уведе у коришћење на Интернету. Увођење ћириличког домена на Интернет је начин да се заштити култура и језик у свом изворном облику, што је тежња свих нација које имају своје писмо и књижевност. Почетак регистрације ћириличких домена се очекује у 2011. години.

|Search:Find More About Данас у подне .YU домен је отишао у историју|

[ad#ad-post1]