MUP Srbije prati profile na Facebooku

U ODELJENJU MUP-A SRBIJE ZA VISOKOTEHNOLOŠKI kriminal kažu da praćenje naloga na društvenim mrežama policiji olakšava istrage i prikupljanje dokaza protiv osumnjičenih. Društvene mreže su postale korisne za policiju jer skoro svaki kriminalac ima svoj profil na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Prema rečima Dragana Jovanovića, zamenika načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal, policija u celom svetu proverava profile na društvenim mrežama jer se komunikacija kriminalaca preselila i na Internet.

„Skoro svaki osumnjičeni ili potencijalni kriminalac uglavnom već ima profil na Facebooku. Pretražujući Facebook i posmatrajući te profile vi o tim ljudima možete da saznate mnogo zanimljivih podataka i metodama socijalnog inženjeringa otkriti kakve su im navike i interesovanja, koja kola voze, gde su bili na moru, ko su im prijatelji, za koji klub navijaju itd.”, objašnjavaju u MUP-u. U radu policije ti podaci nemaju direktnu operativnu korist, ali su značajni za istragu.

Policija osim društvenih mreža prati i druge lokacije i blogove gde se šire razne ideje koje mogu da im budu bezbednosno interesantne, prate o čemu se tamo razgovora i ko stoji iza potencijalno opasnih ideja, kako bi mogli da reaguju u slučaju da neko izvrši ozbiljno krivično delo.

U MUP-u kažu da im se građani najviše javljaju zbog krađe identiteta na Internetu, zloupotrebi naloga i fotografija, kao i upućenih uvreda i kleveta. Posebno je na udaru zloupotreba fotografija postavljenih na društvenim mrežama, koje često završavaju na pornografskim lokacijama, uz oglas za seksualne usluge.

|Search:Find More About MUP Srbije prati profile na Facebooku|

[ad#ad-post1]