Apple prodao 300.000 primeraka iPada prvog dana

VEĆI DEO SUDBINE IPADA DO SADA je bio hipotetičan. Svima koji su se pitali hoće li biti uspešan, nije li Apple napravio preambiciozan plan i kako će korisnici reagovati, Apple je u ponedeljak ponudio brojčani odgovor: u subotu 3. aprila, prvog dana prodaje, do ponoći je prodato 300.000 primeraka iPada.

Appleov direktor Stiv Džobs je tim povodom izjavio: „Lep je osećaj što je iPad lansiran u svet – to je uređaj koji će promeniti pravila igre“.

Poređenja radi, Apple je prodao 270.000 primeraka prvog modela telefona iPhone u prvih 30 sati. Prema tome, iPad je nadmašio iPhone u prvom danu iako je reč o uređaju koji pripada sasvim novoj kategoriji.

Ni poređenja s kasnijim modelima iPhonea nisu za potcenjivanje. Apple je u prvim vikendima prodao po milion primeraka telefona iPhone 3G i iPhone 3GS – što znači da je prodavao prosečno po 333.000 primeraka dnevno. Originalni iPhone je posle 74 dana dosegao prvi milion, tako da su sada sve oči uprte u Apple u iščekivanju dana kad će iPad dostići taj broj.

Veliki deo zasluga za ovakav uspeh u prodaji iPada pripada aplikacijama i e-knjigama. Apple je saopštio da su korisnici iPada samo u prvom danu preuzeli preko milion aplikacija iz prodavnice App Store i preko 250.000 e-knjiga iz prodavnice iBookstore, što znači da su svega par sati pošto su otpakovali svoj novi uređaj u proseku kupili po tri aplikacije i (približno) jednu knjigu.

Saopštenje o uspešnoj prodaji iPada prvog dana dopunjeno je zanimljivim rezimeom dosadašnjih uspeha kompanije u kome doslovno piše:

„Apple je započeo revoluciju personalnih računara svojim modelom Apple II, potom je ponovo izmislio personalni računar kad je predstavio Macintosh. Kompanija nastavlja da predvodi ovu industriju svojim nagrađenim računarima, operativnim sistemom OS X, programskim paketima iLife, iWork i profesionalnim aplikacijama. Apple predvodi i revoluciju u muzičkoj idustriji svojim plejerima serije iPod i mrežnom prodavnicom iTunes, ponovo je izmislio mobilni telefon svojim revolucionarnim proizvodom iPhone i prodavnicom App Store, a nedavno je predstavio i svoj magični iPad s kojim definiše budućnost mobilnih medija i računarskih uređaja.“

|Search:Find More About Apple prodao 300.000 primeraka iPada prvog dana|

[ad#ad-post1]