Specifikacija i cene Slatea procurele u javnost

SVEGA NEKOLIKO SATI POŠTO NAS JE HP iznenadio s još jednim kratkim videom svoje table zvane Slate, lokacija Engadget otkrila je još nekoliko detalja o njegovom uređaju. Ti detalji su dobijeni iz jedne interne prezentacije HP-a, i zapravo su specifikacije njegove table, popis njenih prednosti u odnosu na Appleov iPad i nekih slabosti kao što je upola kraći vek baterije od konkurenta.

Procurela prezentacija, koja odaje utisak originala, otkriva mnoge nepoznanice u vezi tog uređaja, počev od njegove cene: 550 dolara za model sa 32 GB i 600 dolara za verziju sa 64 GB. Poređenja radi, cena najjeftinijeg iPada sa 16 GB koji ima samo Wi-Fi iznosi 500 dolara.

HP Slate će imati ekran koji je manji i manje rezolucije u odnosu na iPad. Dijagonala mu je 22,6 cm (8,9 inča) a rezolucija 1024 x 600 dok iPad ima ekran čija je dijagonala duža dva centimetra – 24,6 cm (9,7 inča), a rezolucija 1024 x 768. S druge strane Slate će moći da prikazuje HD video u rezoluciji 1080p, dok iPad omogućabva samo 720p.

Kao i na promotivnom videu postavljenom na YouTube, u specifikacijama se vidi da Slate ima čitač SD kartica (do 128 GB) i USB 2.0 priključak, kao i utičnicu za običnu SIM karticu (iPad koji će imati Wi-Fi+3G imaće utičnicu za mikroSIM karticu).

Pored toga, Slate ima i dok konektor koji se koristi za napajanje, audio i HDMI izlaz. iPad nema čitač SD kartica (ali ga nudi kao opcioni dodatak za 30 dolara), ni USB priključak. Postoji opcioni adapter s video izlazom koji košta takođe 30 dolara.

Što se tiče težine Slate je jedva primetno lakši od iPada, ali u pogledu dimenzija je nešto deblji (Slate – 14,5 mm, iPad – 12,7 mm), a zbog manjeg ekrana kraći je i uži (Slate – 23,4 x 14,8 cm, iPad – 24,3 x 19 cm).

Iz specifikacije koja je procurila u javnost vidi se da Slate koristi Intelov procesor Atom koji radi na 1,6 GHz i DDR2 memoriju od 1 GB. Za razliku od njega iPad koristi Appleov namenski projektovan čip A4 koji radi na 1 GHz i neobjavljenu količinu memorije (mada je rastavljanjem utvrđeno da se radi o 512 MB od kojih je aplikacijama dostupno samo 256 MB).

Slate će imati inerfejs koji je HP optimizovao da radi na dodir a zasnovan je na operativnom sistemu Windows 7 Home Premium, ali će tek testovi uživo pokazati da li radi glatko kao što je prikazano na promotivnom videu.

Za razliku od iPada, Slate će imati dve kamere: spreda je VGA kamera za video pozive, a pozadi kamera od 3 megapiksela (iPad nema nijednu) za koju nije poznato da li će imati blic i autofokus.

Zbog ovako nabildovanih specifikacija Slate ima kraći vek baterija. Iz prezentacije se vidi da iznosi pet sati, što je duplo kraće u odnosu na iPad. Kao i kod Applea, ni HP-ovu bateriju korisnik ne može sam da zameni.

Ono što ostaje nepoznato je kad će se Slate pojaviti. Nagađa se da će to biti u junu ili u septembru. Na osnovu navedenog čini se da će Slate biti jak konkurent iPadu, ali kad se ima u vidu da je prvog dana Apple prodao 300.000 primeraka svog uređaja (minus dva koji su stradali odmah posle kupovine, jedan u ludističkom performansu a drugi u otkačenom uništavanju blenderom), HP treba da se sabere i požuri, pre nego što bude kasno.

|Search:Find More About Specifikacija i cene Slatea procurele u javnost|

[ad#ad-post1]