Microsoft prestaje da podržava Itanium

NAREDNE VERZIJE MICROSOFTOVIH operativnih sistema neće podržavati Intelov serverski procesor Itanium.

Kako je najavljeno, Windows Server 2008 R2 biće poslednja verzija Microsoftovog serverskog operativnog sistema koja će podržavati arhitekturu procesora Itanium. Što se tiče drugog Microsoftovog softvera, Server 2008 R2 i Visual Studio 2010, takođe će biti poslednje verzije koje će podržavati Itanium.

Ovo je prilično loša vest za Intel koji već izvesno vreme radi na promociji svog 64-bitnog procesora. Posle više odlaganja, najnovija verzija procesora Itanium ugledala je svetlo dana u februaru. Na žalost, Red Hat je u januaru najavio da nova distribucija njihove verzije Linuxa neće podržavati Itanium.

Microsoftova najava nije slučajno objavljena u istoj nedelji kad je i Intel predstavio svoj novi višejezgarni serverski procesor Xeon 7500, koji ima ugrađene tehnologije koje su ranije bile isključivo rezervisane za Itaniume.

Većina procesora Itanium isporuči se kao deo Hewlett-Packardovih servera koji koriste operativni sistem HP-UX, varijantu Unixa. Uskoro Itanium će podržavati samo Novellov Suse Enterprise Linux (SEL), Bullov GCOS, HP-ov HP-UX i OpenVMS.

|Search:Find More About Microsoft prestaje da podržava Itanium|

[ad#ad-post1]