Merdok: Zaustaviću Googleovu krađu vesti

PREDSEDNIK KOMPANIJE NEWS CORPORATION, Rupert Merdok, i dalje je čvrsto rešen u nameri da spasi budućnost novina i uvede plaćanje za mrežne sadržaje novina i magazina.

Najveći svetski medijski magnat ponovo je javno napao najveće pretraživače Interneta, posebno kompaniju Google, koju optužuje za krađu novinskih sadržaja od tradicionalnih medija. Na nedavno održanoj manifestaciji National Press Club, na Univerzitetu George Washington, Merdok je naglasio da izdavači novina moraju da se udruže i zaštite svoja prava i počnu da naplaćuju sadržaj, a da će im u tome pomoći zakoni o autorskim pravima.

Predsednik News Corporations nije birao reči pred okupljenim studentima i novinarima. “Zaustavićemo kradljivce sadržaja, kao što su Google i Microsoft, tako što im nećemo dozvoliti da i dalje od izdavača uzimaju besplatan sadržaj. Postoje zakoni o autorskim pravima i oni to znaju.”, istakao je Merdok.

Rupert Merdok je još prošle godine najavio ukidanje sadržaja svojih Internet izdanja za najveće pretraživače, što se prvenstveno odnosi na Google. Merdok je već uveo sistem plaćanja na portalu Wall Street Journal, a očekuje se da će News Corporation do kraja ove godine uvesti plaćanje sadržaja svih svojih mrežnih izdanja. Velikog medijskog magnata smatraju predvodnikom novog poslovnog modela, a analitičari smatraju da će ga podržati svi veći svetski portali sa vestima.

Rupert Merdok je svoje izlaganje završio rečima: „Google i drugi pretraživači su uplivali u reku punu zlata prikupljanjem besplatnih sadržaja. To mora prestati.“.

|Search:Find More About Merdok: Zaustaviću Googleovu krađu vesti|

[ad#ad-post1]