Predstavljen iPhone OS 4.0

APPLE JE U ČETVRTAK PREDSTAVIO sledeću generaciju svog operativnog sistema za mobilne uređaje iPhone OS, obogaćenu sa preko 100 novih mogućnosti, uključujući dugo očekivano istovremeno izvršavanje više programa za iPhone, iPod Touch i iPad.

Izvršni direktor kompanije, Stiv Džobs, predstavio je na skupu za pozvane medije održanom u sedištu kompanije u Kupertinu, verziju sistema iPhone OS 4.0 namenjenu razvoju i odgovarajući razvojni komplet (Software Development Kit, SDK) koji su raspoloživi odmah svima koji se bave razvojem aplikacija. Verzija za širu publiku će se pojaviti nešto kasnije ove godine.

Oni koji koriste iPhone i iPod Touch prvi će videti iPhone 4.0 – ovog leta, ali Džobs nije otkrio tačan datum – dok će korisnici iPada morati da sačekaju do jeseni.

Džobs je pored toga upozorio da neće svi korisnici iPhonea moći da koriste sve nove osobenosti kojima raspolaže iPhone 4.0. Na primer, istovremeno izvršavanje programa (multitasking) moći će da koriste samo vlasnici modela iPhone 3GS i poslednjih modela plejera iPod Touch sa 32 GB i 64 GB memorije. Vlasnici starijih modela oba uređaja, uključujući iPhone 3G iz 2008, ostavljeni su bez ove mogućnosti, ali ne i bez mnogih ostalih, mada nije navedeno kojih.

Tokom 60-minutne prezentacije Džobs, Skot Forestal, potpredsednik za razvoj ovog softvera i nekoliko drugih razvojnih inženjera, govorili su sa više detalja o dodacima uvedenim u najnoviji Appleov operativni sistem za mobilne uređaje.

Zvezda predstavljanja očito je bila funkcionalnost koja omogućava istovremeno izvršavanje više programa. Za sada je nemaju ni iPhone ni iPad, a pošto se više godina nalazila na vrhu spiska želja njihovih korisnika, bila je predmet intenzivnih nagađanja nedeljama pre nego što je održan jučerašnji skup.

Zašto se na nju čekalo toliko dugo? „To se moglo lako izvesti na način koji brže prazni baterije i umanjuje performanse aplikacije koja se izvršava u prednjem planu“, objasnio je Džobs. „Ukoliko to ne uradite na pravi način, telefon će postati spor. Uspeli smo da smislimo kako da omogućimo istovremeno izvršavanje aplikacija drugih proizvođača a da izbegnemo takve probleme. Za to nam je očito trebalo više vremena.“

Kao što se i očekivalo, Apple nije sasvim otvorio vrata za ovu funkcionalnost i omogućio svima da je u svoje aplikacije ugrade u punoj meri. Umesto toga u novi razvojni komplet je dodao samo sedam specifičnih programskih interfejsa za aplikacije (Application Programming Interface, API). Oni će, između ostalog, omogućavati istovremeno reprodukovanje zvuka, prenos govora preko IP mreža (VoIP), lokacijske usluge, dovršavanje izvršavanja aplikacija i nešto što je Apple nazvao „brzim prebacivanjem s jedne aplikacije na drugu“ (fast application switching), sistemom kojim se jedna aplikacija zaustavlja a potom se omogućava da nastavi da radi od mesta na kom je zaustavljena.

Koje su aplikacije aktivne može se videti tako što se dva puta pritisne jedini taster na pomenutim Appleovim uređajima – Home. Džobs je to posebno istakao, jer po njemu korisnici ne bi nikada trebali ni da misle na to.

Neki analitičari su ponuđeno ograničeno rešenje za istovremeno izvršavanje programa svejedno ocenili kao dobar kompromis, jer većina korisnika želi samo da se prebacuje s jedne aplikacije na drugu, a to je omogućeno čuvanjem stanja aktivne aplikacije.

Ostale pomenute novine su išle od fascikli za organizovanje aplikacija i objedinjenog sandučeta za dolazne poruke e-pošte koje pored Appleovog Maila podržava i Microsoft Exchange 2010, do društvene mreže za igrice, nazvane Game Center, kao konkurenta za Microsoftov Xbox Live.

Džobs je na kraju ukratko predstavio i novu platformu za oglašavanje na mobilnim uređajima nazvanu „iAd“ koja je delom zasnovana na rešenju do kojeg je Apple došao kad je u januaru ove godine kupio kompaniju Quattro Wireless. Apple će prodavati a potom i ugošćavati oglase koji će se pojavljivati u aplikacijama za iPhone, iPod Touch i iPad, čime će svima koji razvijaju aplikacije za te uređaje omogućiti da zarade.

Na samom početku skupa Džobs je izneo i najnovije podatke o prodaji iPada. Do četvrtka je prodato oko 450.000 primeraka, a njihovi vlasnici su do tada kupili i oko tri i po miliona aplikacija iz prodavnice App Store i preko 600.000 e-knjiga iz prodavnice iBook Store.

|Search:Find More About Predstavljen iPhone OS 4.0|

[ad#ad-post1]