Deutsche Telekom nudi 800 miliona evra za Telekom Srbije

PREMA SAOPŠTENJU KOJE JE OBJAVILA analitička kompanija International Communications Partners ICP, nemački Telekom je u ovom trenutku spreman da ponudi manje od 800 miliona evra za 40% akcija Telekoma Srbije.

Kako se navodi u analizi te kuće, koja se bavi i istraživanjem i analizom ekonomskih, socijalnih i političkih kretanja u zemlji i regionu, ostaje da se vidi da li će Vlada Srbije u direktnim pregovorima uspeti da dobije više novca.

Vlada Srbije je preko PTT Srbija vlasnik 80% Telekoma Srbije, a 20% je u vlasništvu grčke kompanije OTE, čiji je suvlasnik sa 30% Deutsche Telekom. Vlada Srbije odlučila je da proda samo 40% akcija Telekoma, a praktično samo nemačkom Telekomu odgovara da uđe u takvo preuzimanje, jer već sa 20% akcija praktično postaje vlasnik 60% akcija Telekoma Srbija.

U kompaniji ICP navode da zvaničnici Vlade Srbije smatraju da 80% akcija Telekoma Srbija vredi između 2 i 2,5 milijardi evra, što znači da za 40% akcija očekuju prihod između 1,1 i 1,2 milijarde evra. U analizi se ističe da bi mišljenje konsultanta za proces privatizacije moralo da bude relevantno u odnosu na mogućnost da se proda i vise od 40% akcija Telekoma, kao i pitanje obaveznih investicija, socijalnog programa i tarifne politike.

Vlada bi, kako se ističe, morala da obezbedi budućnost zemlje namećući striktne obaveze novom vlasniku u pogledu obaveznih investicija, jer kompanija koja kupuje Telekom ne kupuje samo kompaniju već i strateški resurs od koga zavisi veliki deo srpske privrede.

“Novog kupca bi trebalo obavezati na desetogodišnji investicioni ciklus koji ne bi smeo da bude manji od 2 do 2,5 milijarde evra. Tako će se obezbediti dalji razvoj telekomunikacija u Srbiji i ulaganje u privredu”, navodi se u analizi kompanije ICP na njihovoj Internet lokaciji.

Takođe, Vlada mora da utvrdi tarifnu politiku za naredne godine i obezbedi niže cene usluga za državne institucije, vojsku, policiju, službe bezbednosti, zdravstvo i prosvetu.

U analizi kompanije ICP naglašava se da ukoliko Vlada tarifnom politikom u narednih nekoliko godina ne zaštiti stanovništvo, cene usluga mogu da budu višestruko više, poput onih u susednim zemljama. (A.S.)

|Search:Find More About Deutsche Telekom nudi 800 miliona evra za Telekom Srbije|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro