Intelov guru: 3D Internet stiže za pet godina

TEHNOLOŠKI GURU IZ KOMPANIJE INTEL predviđa da će za pet do deset godina Internet izgledati znatno drugačije, jer će većina sadržaja biti ponuđena u 3D formatu.

Šon Koel, tehnološki evanđelista u odeljenju Intel Labs, izjavio je da će razvoj tehnologije jednog dana promeniti način na koji koristimo elektronske uređaje i komuniciramo međusobno. To bi moglo da se dogodi koliko već za pet godina, kada će se, kako predviđa Koel „pojaviti trodimenzionalne aplikacije realističnog izgleda“.

„Mislim da će naši životi biti dosta drugačiji“, kaže Koel. „Setite se samo trendova od pre desetak, dvadeset godina. Vidite koliko su se računari raširili, kao i Internet i mobilni uređaji. Uz sve ove računarske resurse oko nas, mi tek počinjemo da ih iskorišćavamo. Dodajemo inteligenciju, kao i nove opcije. Spojite to sa trodimenzionanim svetovima i utisak će biti veoma drugačiji od onog koji nam je danas dostupan“, dodaje Koel. „Kada stignemo do tačke kada je lako uraditi nešto što je ranije bilo teško, to će biti velika promena.“

Od svih tehnoloških projekata koji se razvijaju u kompaniji Intel Labs, Koel kaže da je najviše uzbuđen zbog svog rada na 3D tehnologiji, kao i zbog toga što će se promeniti način na koji interaktivno koristimo informacije na Internetu. Po njegovim rečima, napori na razvijanju trodimenzionalnih mrežnih aplikacija se sada preusmeravaju na kvalitet 3D prikaza, kao i na funkcionalnost aplikacija.

„Verovatno da Internet nikada neće potpuno preći u 3D format, ali kreiranje trodimenzionalnog okruženja dostupnog svima je moguće za oko pet godina“, smatra Koel. „Ostaje nam da sačekamo i vidimo, ali sigurno je da ljudi žele da neke vrste interakcija ostanu dvodimenzionalne, kao na primer čitanje teksta. Ono što ćemo raditi u tri dimenzije će biti stvari koje danas uopšte i ne radimo na Internetu, zato što nisu izvodljive.“

Koel kaže da izlaganja u velikim konferencijskim salama sigurno ne predstavljaju lični doživljaj za slušaoce. Kreiranje 3D virtuelnog sveta, sa druge strane, može omogućiti svakom posetiocu da stekne utisak kao da sedi za stolom zajedno sa govornikom. „Mislim da će 3D svet omogućiti ljudima da stvarno iskoriste prednosti virtualne realnosti. Imali biste ogromnu moć da oblikujete svoje okruženje,“ dodao je Koel.

„Ako obratite pažnju na današnji virtuelni svet, grafika je pomalo zastarela. Kada stignemo na određeni nivo po pitanju performansi, realističnost 3D sveta će se brzo menjati. Ta realističnost za, recimo, deset godina može biti na nivou holivudske kompjuterski generisane scene (Computer-generated Imagery, CGI)“, kaže Intelov tehnološki stručnjak Šon Koel. (M.S.)

|Search:Find More About Intelov guru: 3D Internet stiže za pet godina|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv