Blu-ray diskovi kapaciteta 128 GB

ASOCIJACIJA BLU-RAY DISK najavila je novi format diskova visoke definicije koji predviđa da jednom upisivi dikovi raspolažu kapacitetom od 128 GB. Takođe, najavljen je i format za prepisive diskove koji nudi kapacitet od 100 GB, dvostruko više od trenutno raspoloživog kapaciteta Blu-ray diskova.

Kako je Asocijacija najavila u saopštenju za novinare, specifikacije za poslovni format BDXL (prepisivi i jednom upisivi diskovi visokog kapaciteta) i komercijalni format IH-BD (Intra-Hybrid diskovi) očekuju se u narednih nekoliko meseci.

BDXL diskovi namenjeni su skladištenju velikih količina podataka, primenu u na primer medicini i televiziji.

Trenutno raspoloživi Blu-ray diskovi imaju jedan ili dva sloja za snimanje podataka koji nude kapacitet od 25 ili 50 GB. Novi formati imaće tri do četiri sloja za snimanje podataka.

IH-BD diskovi sastojaće se od dva sloja, jednog BD-ROM i jednog BD-RE, koji će omogućiti korisnicima da čitaju podatke preko kojih se ne može pisati, ali i da upišu dodatne podatke na raspoloživi prepisivi sloj istog diska.

Pošto su BDXL i IH-BD novi, namenski dizajnirani formati potreban je nov hardver kako bi ih korisnici upotrebili. Ipak, kako je njihov dizajn zasnovan na postojećim Blu-ray specifikacijama i odgovarajućim proširenjima aktuelne tehnologije, novi uređaji namenjeni BDXL i IH-BD diskovima moći će da čitaju i starije 25-gigabajtne i 50-gigabajtne diskove. (I.S.)

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro