Otvoreno pismo predsedniku Srbije zbog prodaje Telekoma

GRUPA INTELEKTUALACA I STRUČNJAKA za telekomunikacije, koja osporava prodaju većinskog udela države u Telekomu Srbija, napisala je otvoreno pismo predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, u kome traži da zaustavi sprovođenje odluke Vlade o prodaji Telekoma, sa obrazloženjem da ona može biti štetna za građane Srbije.

Juče je održan i okrugli sto na kome je predloženo osnivanje odbora građana koji će pratiti rad Vlade Srbije u postupku prodaje Telekoma i ukazivati javnosti na posledice take odluke.

Bivša ministarka za telekomunikacije, Aleksandra Smiljanić, istakla je da Telekom poseduje celokupnu telekomunikacionu infrastrukturu Srbije koja povezuje sve građane, firme, državnu upravu, policiju i vojsku, a kada država poseduje Telekom, ona onda može na najbezbedniji način da omogući telekomunikacione usluge ovim korisnicima.

\”Telekom donosi ogromne prihode od oko milijardu evra godišnje i može da podstakne razvoj privrede tako što kupuje opremu, softver i usluge od domaćih proizvođača, a puni i budžet Srbije\”, istakla je Smiljanićeva.

Prema njenim rečima, bez obzira na liberalizaciju tržišta telekomunikacija, ni jedna nova kompanija ne može da dostigne nivo Telekoma, prvenstveno zbog postojeće infrastrukture i usluga, te je na taj način zagarantovan prihod i profit od ove kompanije. Kada je reč o kvalitetu usluga, ona je istakla da u Srbiji na 100 građana, njih 41 ima fiksnu telefonsku liniju što je iznad evropskog proseka.

Redovni član Akademije ekonomskih nauka, Mlađen Kovačević, ocenio je da se privatizacija Telekoma forsira iz dva razloga: zbog diktature MMF-a od koga sve više zavisimo, a koji zahteva restrukturiranje javnih preduzeća, kao i zbog ogromnog javnog duga.

Kovačević je istakao da nije precizirano ni šta se prodaje, da li samo akcije preduzeća ili i mrežna infrastruktura, što znači da budući vlasnik može da odlučuje kome će omogućiti uslugu fiksne telefonije.

\”Preti opasnost da se pod formom privatizacije državni monopol Srbije proda stranom, državnom preduzeću\”, rekao je Kovačević, i dodao da ako nešto mora da bude monopol, onda je bolje da bude u državnom, domaćem vlasništvu.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, Miodrag Popović, istakao je da odluka o prodaji Telekoma može da ima dalekosežne, negativne posledice po razvoj telekomunikacija u zemlji, slabljenje industrije i izvoza. Prema njegovim rečima, dok god država bude postavljala članove upravnih odbora prema partijskom principu, neće biti uspeha u poslovanju, kao i da kvalitet prvenstveno treba da kontrolišu menadžeri. (A.S.)

|Search:Find More About Otvoreno pismo predsedniku Srbije zbog prodaje Telekoma|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv