Čvrsti disk od 640 GB za prenosive računare

SAMSUNG ELECTRONICS POČEO je da prodavcima i proizvođačima računara isporučuje 2,5-inčni čvrsti disk kapaciteta 640 GB, koji je pre svega namenjen prenosivim računarima i drugim mobilnim uređajima. Spinpoint MP4 povezuje se sa računarima putem serijskog ATA interfejsa i ima magnetne ploče koje se obrću brzinom od 7200 obrtaja u minutu.

Samsung je najavio novi disk gotovo istovremeno kad je i Western Digital predstavio svoj čvrsti disk kapaciteta 600 GB čije se ploče okreću brzinom od 10.000 obrtaja u minutu. Cena Western Digitalovog diska je 330 dolara, dok Samsung još uvek nije objavio cenu Spinpointa MP4.

Serija čvrstih diskova Spinpoint MP4 sastoji se iz četiri modela koji se razlikuju po kapacitetu. Najmanji raspoloživi kapacitet je 250 GB, dok je najnoviji model ujedno i najveći sa kapacitetom od 640 GB. Diskovi koriste SATA 3 Gb/s interferjs, podržavaju tehnologiju Native Command Queuing (NCQ) i imaju međumemoriju kapaciteta 16 MB.

Samsung planira da modele serije MP4 ponudi i proizvođačima spoljnih prenosivih čvrstih diskova. Kompanija očekuje da će ove godine prodati bar 50 miliona prenosivih čvrstih diskova. (I.S.)

|Search:Find More About Čvrsti disk od 640 GB za prenosive računare|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro