Macintoshi na meti zlonamernog softvera

APPLEOVA ANTIVIRUSNA KOMPANIJA Intego saopštila je da je registrovan zlonamerni softver koji napada računare Macintosh koristeći tzv. „zadnja vrata“.

Zahvaljujući tome što je napisan u univerzalnom binarnom kodu, virus OSX.HellRTS.D može da inficira obe verzije Macintosha – one sa PowerPC procesorima, kao i one sa Intelovim procesorima. Cilj napada je preuzimanje potpune kontrole nad zaraženim računarom, kako bi on delovao kao server i ispunjavao sve što od njega zatraži autor virusa. Ovo uključuje preuzimanje softvera, slanje velike količine neželjenih poruka e-pošte, pristupanje datotekama na zaraženom računaru i kopiranje svega što se nađe u privremenoj memoriji (clipboard).

Kompanija Intego tvrdi da je rasprostranjenost ovog zlonamernog softvera zasada mala, ali upozorava da se kôd može naći na forumima koje posećuju hakeri, što znači da i osobe sa lošim namerma imaju pristup softveru. Kao metod širenja ne spominju se datoteke priložene uz poruke e-pošte, ali je najverovatnije da se virus širi baš na taj način, prilaganjem zaražene datoteke.

Kao što je to slučaj sa većinom zlonamernih programa koji napadaju samo Macintoshe, i ovde se radi o varijanti virusa iz 2004. godine, navode stručnjaci kompanije Intego.Ovaj podatak će čudno zvučati korisnicima Windowsa, koji se svakodnevno sreću sa hiljadama varijanti jednog virusa.

Zlonamerni softver koji napada Macintoshe je dovoljno redak da bi bio vredan da se konferencija za novinare bezbednosne kompanije održi samo zbog njega, čime se Windows ne može pohvaliti već dve decenije. Primera ima vrlo malo, čak toliko da se mogu navesti u jednom kratkom napisu u virtuelnom dnevniku, kao što je to prošle nedelje objavljeno na Web lokaciji Techworld.

|Search:Find More About Macintoshi na meti zlonamernog softvera|

[ad#ad-post1]