Treći osnivač Applea ne žali što je napustio kompaniju

INŽENJER RONALD VEJN (WAYNE) POZNAT kao „treći osnivač“ kompanije Apple Computers (danas samo Apple), izjavio je da ne žali što je prodao svoj udeo u kompaniji.

Radeći zajedno sa Stivom Džobsom i Stivom Vozniakom, Vejn je dobio 10% deonica kompanije koju su zajednički osnovali 1. aprila 1976, ali ih je dve nedelje kasnije, 12. aprila, prodao za svega 800 dolara, jer se plašio da uđe u dugove. Vratio se ponovo u Atari gde je prethodno radio i Džobs.

Prema upravo objavljenom napisu iz britanskog časopisa News Of The World vrednost tih deonica danas bi bila 13,6 milijardi funti (oko 21 milijardu dolara).

U članku pod naslovom „If Only iPad Known“ (igra reči u značenju „da sam tad znao“) Vejn je ovom tabloidu izjavio da nije zažalio što je doneo takvu odluku. „Da sam ostao postao bih neverovatno bogat, ali bih završio kao najbogatiji čovek na groblju – jer bih umro od srčanog udara. Razlog zbog koga sam izašao iz svega je to što je Džobs pozajmio 15.000 dolara da kupi materijal za pravljenje računara. Moj deo tog duga je bio 1500 dolara (mojih 10%) i nisam imao pojma gde bih našao toliki novac ukoliko bih morao da ga vratim. Imao sam već dosta stresova u životu i nisam to više mogao da podnosim. Želeo sam mirniji život.“

Vejn (75) koji danas živi od male državne penzije u skromnom stanu u jednom gradiću u Nevadi, nije mogao ni da pretpostavi da će Apple postati tako velika kompanija. „Odluku sam doneo na osnovu informacije koju sam imao u to vreme i ona je bila ispravna. Lepo je gledati unazad sa sadašnjim iskustvom, ali nije mi žao. Mogao sam biti bogat, ali zadovoljan sam što sam zdrav, što imam svoju porodicu i svoj integritet – a to je najveće bogatstvo koje možete da poželite.“

|Search:Find More About Treći osnivač Applea ne žali što je napustio kompaniju|

[ad#ad-post1]