Pet godina od prvog YouTube videa

IAKO JE YOUTUBE JOŠ U FEBRUARU napunio pet godina od osnivanja, 23. april je datum kad je 2005. na njega poslat prvi video snimak u trajanju od 19 sekundi. Tog dana uveče u 20.27 (bila je subota), jedan od osnivačaYouTubea, Džaved (Jawed) Karim, započeo je još jednu revoluciju interneta svojim snimkom načinjenim u zoološkom vrtu.

Malo je ko u to vreme mogao i da pretpostavi šta će uslediti, ali Karim je nesumnjivo video dalje od drugih kad je pomislio da njegov snimak vredi podeliti s drugima. Korisnici interneta iz celog sveta nagrnuli su ubrzo na tu lokaciju i počeli da šalju svoje snimke, što je dovelo do toga da se danas dnevno pregleda preko milijardu snimaka.

YouTube te 2005. nije bio ni blizu brojnim drugim konkurentima kao što su to bili Veoh, Vimeo ili Viddler, ali kombinacija jednostavnog slanja i ugrađivanja snimaka, kao i rana odluka da se svi snimci ponude u Flashu (i blaga politika autorskih prava nad sadržajem), doveli su do toga da je YouTube izašao kao pobednik u bici za video.

Kompaniju je u oktobru 2006. kupio Google za 1,65 milijardi dolara. (M.V.)

|Search:Find More About Pet godina od prvog YouTube videa|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro