Svemirski avion kao zamena za šatl

AMERIČKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO je u četvrtak preuzelo jedan važan komad Nasinog svemirskog programa kad je raketom Atlas V lansiralo u orbitu svemirski avion X-37B.

Ova bespilotna letelica čiji je zvaničan naziv „orbitalno test vozilo X-37B“, veoma liči na šatl, ali je od njega manja četiri puta i lakša preko deset puta. Na svoj prvi svemirski let krenula je iz Kejp Kanaverala u Floridi i kasno popodne istog dana ušla je u planiranu niskoorbitnu putanju oko Zemlje. X-37B treba da posluži kao platforma za vojne eksperimente i da omogući uvid u mogućnosti transportovanja „satelitskih senzora i druge opreme“ u svemir i nazad.

„Ukoliko se tehnologije na ovoj letelici pokažu dobre u meri u kojoj to očekujemo, naš pristup svemiru biće brži i možda jeftiniji, a uz to će nam omogućiti da brže reagujemo i na potrebe ratnih dejstava“, rekao je ovim povodom Gari Pejton, zamenik podsekretara za svemirske programe američkog ratnog vazduhoplovstva u izjavi objavljenoj ovde.

Da li ovo znači početak nove ere svemirskog naoružavanja ostaje da se vidi. Pentagon trenutno eksperimentiše s prototipom laserskog topa u avionu, a na raspolaganju ima i dosta vojnih sredstava koja nisu opremljena oružjem, na primer, GPS i špijunski sateliti, koja bi svemirski avion mogao da opslužuje.

U okviru njegove prve misije proveriće se sistemi za upravljanje i navigaciju, termalna zaštita, bespilotne aktivnosti u orbiti, povratak i sletanje. X-37B će se u svemiru ponašati kao i drugi sateliti čije će kretanje pratiti operatori sa Zemlje. Jednog trenutka dobiće komandu da se vrati, posle čega će se potpuno samostalno spustiti kroz atmosferu i sleteti na zadatu pistu, a da njime niko ne upravlja sa zemlje.

Ovaj svemirski avion koji je napravio Boing, težak je oko pet tona i dugačak oko devet metara, s rasponom krila od svega četiri i po metra. Projektovan je da u orbiti ostane 270 dana, ali nije otkriveno koliko će trajati njegov prvi let. Kad završi prvu misiju sleteće u vojnu bazu Vandenberg (ili eventualno Edvards) u Kaliforniji.

To što liči na svemirski šatl nije slučajno. X-37 je zapravo bio Nasin program, čiji koreni sežu u njena istraživanja iz sedamdesetih godina, a potom se nastavljaju na period od 1999. do 2004. posle čega ih zbog nedostatka sredstava preuzima vojna istraživačka organizacija DARPA, a dve godine kasnije ratno vazduhoplovstvo. Prvobitni cilj je bio da se projektuje i razvije nov orbitalni svemirski avion koji bi služio kao transportno i spasilačko vozilo za posade na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pošto se Nasina flota od tri šatla sprema za penzionisanje krajem godine, američko ratno vazduhoplovstvo očito istražuje novu klasu letelica koje bi preuzele njihovu ulogu. Kako stvari stoje X-37B je još daleko od toga, jer na prvom letu tek treba proveriti sve novokorišćene tehnologije, proceniti koliko brzo se vozilo može pripremiti za ponovni let, kakve su mu operativne odlike i koliko će sve to da košta. (M.V.)

|Search:Find More About Svemirski avion kao zamena za šatl|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv