Google razvija novi Android sa Flashom

KOMPANIJA ADOBE NEĆE RAZVIJATI Flash za iPhone i iPad, ali će i dalje biti nezaobilazan na tržištu mobilnih telefona. Jedan od glavnih razvojnih inženjera operativnog sistema Android, najavio je da će u sledećoj verziji ovog otvorenog sistema biti integrisana podrška za Flash.

Zamenik Googleovog odeljenja za razvoj Androida, Endi Rubin, najavio je da će verzija 2.2 uključivati podršku za Flash, mada nije konkretno rekao da li će mobilni telefoni sa novim operativnim sistemom imati i instaliranu neophodnu tehnologiju.

Od ranije je poznato da Google ima potpuno suprotan stav od kompanije Apple po pitanju Flasha, čiji najnoviji proizvod, tablični računar iPad, nema podršku za Flash. Endi Rubin je istakao da razvijanje otvorenog operativnog sistema znači da „ne treba biti militantan u onim stvarima u kojima korisnici uživaju“. Ta izjava se odnosila na korišćenje Flash Playera za brojne aplikacije na vebu koje omogućavaju igre, video animacije, interaktivni softver, programe za obradu fotografija i dr.

Očekuje se da će Adobe do kraja juna lansirati novu verziju Flash Playera za računare i pametne mobilne telefone.

Google je u polemikama oko korišćenja Flasha u telefonima jasno podržao Adobe, pa i ugradio Flash Player u svoj čitač veba Chrome, ali je takođe poznato da Google sa više drugih kompanija odavno radi na projektu Open Web koji bi preko HTML-a, CSS-a i JavaScripta trebalo da zameni Flash. (A.S.)

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro