Pametni telefoni sa Androidom sustižu iPhone

IAKO APPLE I DALJE NASTAVLJA da dominira svetskim tržištem mobilnih uređaja sa svojim uređajima iPhone i iPod Touch, najnoviji podaci kompanije AdMob pokazuju da ga proizvođači mobilnih telefona sa operativnim sistemom Android polako sustižu.

Kompanija AdMob je ove podatke zasnovala na zahtevima za pristup na više od 18.000 veb lokacija i aplikacija koliko se nalazi u njenoj mreži (treba imati u vidu i podatak da se kompanija AdMob bavi reklamiranjem preko mobilnih mreža i da je trenutno preuzima glavni zagovornik Androida, kompanija Google).

Analitičari kompanije AdMob su na osnovu merenog saobraćaja utvrdili da su u martu ove godine iPhone i iPod Touch zauzimali 37% svetskog tržišta mobilnih uređaja, što je isti udeo kao u decembru 2009, ali i pad u odnosu na januar i februar 2010. kada je taj udeo iznosio 40%. Što se tiče tržišta SAD, Appleov udeo je smanjen sa 43% iz januara na 38% u martu.

U međuvremenu, kompanija Motorola je predstavila svoj pametni telefon Droid, zasnovan na Androidu i povećala svoj udeo na tržištu SAD, dok je Nokia takođe zabeležila rast tržišnog udela zahvaljujući modelu N70.

Kompanija AdMob je istraživala i koja verzija Appleovog operativnog sistema iPhone OS se najčešće koristi, i utvrdila da se korisnici ne drže samo starijih verzija jer Apple proizvodi većinu svog softvera tako da bude kompatibilan sa ranijim verzijama. Dve najnovije verzije operativnog sistema, 3.1.2 i 3.1.3, koristi oko 86% korisnika Appleovih uređaja. Kompanija je nedavno predstavila i verziju 4.0, koja nudi pregršt opcija namenjenih poslovnim korisnicima. (M.S.)

|Search:Find More About Pametni telefoni sa Androidom sustižu iPhone|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv