Nintendo zabeležio pad profita u 2009. godini

KOMPANIJA NINTENDO JE SAOPŠTILA da je u fiskalnoj 2009. godini, koja se za ovu kompaniju završila u martu, zabeležila pad profita po prvi put u poslednjih 6 godina. Pad profita je uzrokovan manjom potražnjom za konzolama za igranje Wii i DS, nedostatkom popularnih naslova video igara, ali i jačanjem japanskog jena.

Nintendo je u periodu od aprila 2009. godine do marta 2010. godine zabeležio neto prihod u iznosu od 2,5 milijardi dolara, što predstavlja pad od 18 procenata u odnosu na prethodni fiskalni period. Neto prihod je iznosio 15,2 milijarde dolara, što takođe predstavlja sniženje i to za 22 procenta.

Tokom prve polovine 2009. godine, Nintendo je imao teškoća sa slabom prodajom konzole Wii, ali je uspeo da poveća potražnju smanjivanjem cena kako se približavao period novogodišnjih kupovina. Cena ove konzole je smanjena za oko 20 procenata što je uticalo na povećanje njene prodaje, ali u nedovoljnoj meri da se nadoknadi slaba prodaja sa početka godine. Nintendo je u 2009. godini zaradio 20,5 miliona dolara od prodaje konzole Wii, što je skoro za 6 miliona manje u poređenju sa prethodnom godinom.

Rezultati prodaje konzole DS su raznoliki. U Severnoj Americi, uređaj je zabeležio rekordne rezultate prodaje, u Japanu je situacija ostala nepromenjena, dok je u Evropi prodaja opala za trećinu i tako znatno uticala na globalne rezultate prodaje. Tokom prošle godine, u svetu je prodato 27,1 miliona konzola DS, što je sniženje za 13 procenata.

Pad prodaje softvera je zabeležen kod skoro svih Nintedovih konzola. Prodaja softvera za konzolu DS je smanjena sa 196,9 miliona kopija iz 2008. na 151,6 miliona kopija u 2009. što je sniženje za 23 procenta. Prodaja softvera za konzolu Wii je takođe smanjena, sa 204 miliona kopija u 2008. na 191,8 miliona kopija, što je pad od 6 posto.

Pad prodaje je zabležen u svim delovima sveta osim u Japanu. To se tumači time što Nintendo veći deo prodaje obavlja u inostranstvu, kao i jačinom japanskog jena, što je smanjilo profit u drugim valutama.

Iako su Nintendovi rezultati „siromašniji“ od prošlogodišnjih i onih iz 2008, neto prihod i profit se nalaze na trećem mestu liste najboljih prodajnih rezultata i profita koje je ova kompanija ikada ostvarila. Predstavnici kompanije ističu da su, primera radi, prošlogodišnji rezultati daleko bolji od rezultata prodaje u fiskalnoj 2006. godini. Ipak, u Nintendu ove godine očekuju još jedan pad profita. Predstavnici kompanije predviđaju da će kompanija do kraja 2010. fiskalne godine ostvariti prihod od oko 15,2 milijarde dolara (što je u okvirima prošlogodišnjih rezultata), ali će zato neto profit opasti za oko 12 procenata, na 2,1 milijardu dolara.

Nintendo planira da ove godine predstavi novu verziju konzole DS koja će imati ekran koji podržava 3D prikaz. Konzolu Nintendo 3DS, kako su je već nazvali, predstaviće na manifestaciji E3 (Electronic Entertainment Expo) koja će se od 15. do 17. juna održati u Los Anđelesu, a u prodaji će se pojaviti do kraja godine. Očekuje se da verzija 3DS ove godine pospeši prodaju konzole DS, kako bi bio dostignut plan od 30 miliona prodatih primeraka svih verzija konzole DS, odnosno porast od 11 procenata u odnosu na isporuke u prošloj godini.

Što se tiče konzole Wii, očekuje se da će u 2010. biti prodato 18 miliona primeraka te konzole, što je pad od 12 procenata u odnosu na 2009. (M.S.)

|Search:Find More About Nintendo zabeležio pad profita u 2009. godini|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro