Najvažniji momenti za Intel korporaciju u 2008. godini – Godina za nama

15. decembar 2008. – Intel je proslavio svoju četrdesetogodišnjicu u godini kad je integrisano kolo napunilo 50 godina. Koristeći svoju 45-nanometarsku proizvodnu tehnologiju i nove mogućnosti unapređenih tranzistora, Intel korporacija je predstavila ogroman broj novih proizvoda i ostvarila je nekoliko prelomnih postignuća ove godine u oblasti istraživanja i razvoja, zaštite prirodne okoline i u delokrugu korporativnih aktivnosti. Pored novih proizvoda u Intelovim tradicionalnim sektorima kao što su prenosivi i stoni računari, te poslovni serveri, kompanija je takođe predstavila mnoštvo čipova i tehnologija za nove tržišne segmente i visoko tehnološke oblasti rasta.

KLJUČNI MOMENTI

Predstavljanje Intel Core i7 procesora – U novembru je Intel predstavio najbrži procesor na svetu za stone računare i njegove jedinstvene karakteristike poput Intel Turbo Boost tehnologije i Intel Hyper-threading tehnologije. Core i7 procesorska familija će se na kraju svesti na osmojezgarski čip, dodajući 8 tredova za 16 zasebnih engine-a, kako bi se zadovoljile sve zahtevnije potrebe potrošača ili kompanija. Intel Turbo Boost tehnologija prebacuje procesor u veću brzinu zarad zapanjujućih performansi, i to bez pregrevanja procesora.

Intel Centrino 2 i Intel Centrino 2 sa vPro za prenosive računare – Kako su prenosivi računari nadmašili stone po popularnosti tokom 2008. godine, Intel je u julu mesecu predstavio svoju mobilnu platformu sledeće generacije za nove moćne prenosive PC računare koji zadovoljavaju potrebe čak i najzahtevnijeg korisnika. Najnovije Intelove procesorske tehnologije su osmišljene tako da omoguće performanse koje predstavljaju pravi proboj – uključujući video visoke definicije – i poboljšani životni vek baterije, u odnosu na prethodne generacije.

Intel Atom procesor stvara nove kategorije – Intelov najmanji procesor je predstavljen javnosti ove godine. Projektovan je korišćenjem Intelovih najmanjih, unapređenih tranzistora, i stvorio je dve nove računarske kategorije pod nazivom mobilni internet uređaji (Mobile Internet Devices, MID) i netbooks, te je proširio Intelovo prisustvo i ponudu proizvoda u tržišnim segmentima „ugnježdenih“ uređaja i digitalnog zdravstva.

Napredak WiMAX-a – Sprint je „uklonio žice“ u Baltimoru, prvom američkom WiMAX gradu. Na stotine drugih WiMAX mreža se grade širom sveta, a Intel je predstavio svoj prvi kombinovani WiMAX/Wi-Fi modul za prenosive računare zasnovane na Intelovoj tehnologiji. Proizvođači predstavljaju prenosive računare spremne za WiMAX tehnologiju, a američka Federalna komisija za komunikacije je odobrila spajanje Sprintovog WiMAX poslovnog ogranka sa firmom Clearwire (provajdera usluga bežičnog širokopojasnog pristupa internetu), koje uključuje investicije Intela, Google-a, Comcast-a, Time Warner Cable-a i Bright House Networks.

Novi procesori – Intel je predstavio prvi svetski mobilni četvorojezgarski procesor, Intel Core 2 Extreme QX9300 i Intel® Core 2 Quad Q9100. I kompanija je predstavila svoj prvi šestojezgarski serverski čip pod svojim popularnim Intel Xeon procesorskim brendom.

Mobilni procesori sa „small form“ faktorom inspirišu novi dizajn računara – Kako su Lenovo i Apple razvili prenosive računare koji mogu da stanu u kovertu? Intel je predstavio osam procesora sa „small form“ faktorom koji smanjuju unutrašnju zapreminu personalnog računara za oko 60 odsto, redukujući pri tome potrošnju električne energije.

Detalji „Larabi“ arhitekture za „vizuelno“ računarstvo budućnosti – U skladu sa vizijom performansi terabajtnog reda veličine, Intel je opisao karakteristike i mogućnosti svog prvog nadolazećeg „višejezgarskog“ projekta ili arhitekture pod radnim nazivom „Larabi“. Prvi proizvod zasnovan na Larabiju namenjen je računarskom tržištu grafike i očekuje se u 2009. ili 2010. godini.

Nova kategorija pametnijih namenskih SoC proizvoda –Intel je najavio predstavljanje nove kategorije visoko integrisanih, namenskih projekata i proizvoda zasnovanih na sistemima na čipovima (System on Chip, SoC) koji su prilagođenih internetu. Zasnovani na Intelovoj arhitekturi (IA), ovi proizvodi će ponuditi nove nivoe performansi i energetske efikasnosti nasuprot tradicionalnim sistemima na čipovima. U 2008. godini, Intel je predstavio sisteme na čipovima zasnovane na Intelovoj arhitekturi na tržištima potrošačke elektronike i „ugnježdenih“ uređaja. Budući sistemi na čipovima će takođe biti zasnovani na inovativnom Intelovom Atom procesorskom jezgru, uključujući „Sodavil“ i „Linkroft“.

Intel na tržištu potrošačke elektronike i televizije – Intel je predstavio svoj prvi procesor u novoj familiji namenskih sistema na čipovima zasnovanim na Intelovoj arhitekturi u oblasti potrošačke elektronike – Intel® Media procesor CE 3100 („Kenmor“) za uređaje potrošačke elektronike povezane na internet. Intel je sa Yahoo-om takođe prikazao TV platformu pod nazivom Widget Channel koji će omogućiti ljudima interakciju i korišćenje velikog broja „TV Widget“-a na njihovim televizorima.

Školski personalni računar – Intel je predstavio novu generaciju referentnih projekata za školske personalne računare u aprilu namenjenih učenicima – K-12. Portugalija je najavila da će nabaviti 500.000 ovakvih računara, a Venecuela se obavezala da će kupiti jedan milion školskih personalnih računara pod brendom lokalnog proizvođača originalne opreme (OEM) „Magelan“.

Intel vPro tehnologija razmišlja i deluje samostalno – U septembru je Intel predstavio treću generaciju Intel vPro tehnologije za poslovne stone računare sa novim karakteristikama koje omogućavaju personalnim računarima da „razmišljaju i delaju“ samostalno, čime se dodatno automatizuju funkcije informacionih tehnologija. Na primer, personalni računar može samostalno obavljati prethodno zakazane poslove održavanja svog sistema i čak zatražiti pomoć ako se pojavi problem.

Predstavljena je linija memorijskih diskova visokih performansi (Solid-State Drives, SSDs) – Intel je predstavio memorijske diskove sa najboljim performansama za kompjutere u 2008. godini. Kao zamena za tradicionalne čvrste diskove, ovi novi memorijski diskovi omogućavaju korišćenje pune procesorske snage mikroprocesora radi bržeg sveukupnog odziva sistema u laganom i postojanom pakovanju s malom potrošnjom električne energije. U okruženju servera za skladištenje podataka, Intelovi memorijski diskovi mogu smanjiti ukupne troškove infrastrukture, hlađenja i utrošene energije, kao i ukupnu cenu koštanja vlasništva nad poslovnim aplikacijama, za više od pet puta.

Predstavljanje Intel Dual Socket Extreme platforme – U februaru je Intel predstavio Intel Dual Socket Extreme platformu za stone računare. Pod starim radnim nazivom „Skaltrejl“, ovo je jedna od prvih platformi za stone računare koja podržava četvorojezgarske 45-nm Intel Core 2 Extreme procesore za ukupno osam procesorskih engine-a i širok izbor grafičkih rešenja sa više kartica.

Intel i Majkrosoft za paralelnu obradu podataka – U martu, Intel i Majkrosoft su uspostavili partnerstvo sa akademskim ustanovama da bi stvorili dva univerzalna istraživačka centra za paralelnu obradu podataka (Universal Parallel Computing Research Centers) na Univerzitetu Ilinoj u Urbani-Šampejn i na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. U okviru ovog partnerstva, Majkrosoft i Intel su zajedno odvojili 20 miliona dolara za univerzitetske istraživačke centre tokom sledećih pet godina kako bi se došlo do moćnog softvera koji će bolje iskoristiti mogućnosti višejezgarskih čipova.

Nirvana istraživanja i razvoja – Intel je prikazao više od 100 projekata koji se sprovode u njegovim laboratorijama, u rasponu od baterija koje će jednog dana puniti korišćenjem bežične mreže do robotske ruke koje ima čula i može da spusti šoljicu kafe u mašinu za pranje sudova. Istraživači takođe razvijaju igru nalik „ljudskom Tetrisu“ u kojoj se pokreti tela beleže u realnom vremenu na velikom ekranu.

Poluprovodne proizvodne ploče od 450 mm u prečniku – Intel, Samsung i TSMC su u maju saopštili da će raditi zajedno s mnogim drugima na razvoju proizvodnih procesa koji koriste tanke kružne ploče od poluprovodnog materijala koje su 450 milimetara u prečniku (wafers), s ciljem da se u proizvodnju krene 2012. godine. Komercijalna proizvodnja bi mogla da započne 2 do 3 godine nakon toga.

Otelini je proglašen generalnim direktorom godine za 2008. – Intelov predsednik i generalni direktor Pol Otelini je proglašen najboljim generalnim direktorom za 2008. godinu u CRO magazinu u kategoriji javnih kompanija prisutnih na velikim tržištima. Po rečima Džeja Vajtheda, predsednika i izdavača CRO magazina: „Dobitnici nagrade u 2008. za najbolje generalne direktore godine su najznačajniji i najefikasniji lideri u oblasti profesionalizovanja praksi korporativne odgovornosti unutar svojih organizacija“.

Intel koristi „zelenu“ energiju – U 2008. godini, EPA (Agencija za zaštitu prirodne okoline SAD) je proglasila Intel najvećim korporativnim kupcem „zelene“ energije (proizvedene iz obnovljivih energetskih izvora) u Sjedinjenim Američkim Državama. EPA je procenila da su Intelove kupovine „zelene“ energije ekvivalentne pozitivnom ekološkom uticaju uklanjanja s puteva više od 185.000 automobila godišnje. Intel se obavezao da će kupiti više od 1,3 milijarde kilovat-sati obnovljive električne energije godišnje, i EPA ga je proglasila Zelenim partnerom godine.

Ušteđeno 40 miliona dolara: Uštede energije – Intel je implementirao više od 250 projekata uštede energije, u rasponu od vodosnabdevanja do reciklaže otpada, od 2001. godine, što je dovelo do ušteda električne energije u iznosu od više od 500 miliona kilovat-sati u Intelovim postrojenjima, a to je dovoljno za snabdevanje 50.000 američkih domaćinstava električnom strujom. Intel je investirao $20 miliona u takve projekte, što je za posledicu imalo više od 40 miliona dolara uštede do sada.

Jedan milion dobrovoljnih radnih sati i težište na matematici i egzaktnim naukama – Intel se obavezao da će pokloniti 1 milion dobrovoljnih radnih sati u 2008. godini kako bi obeležio četrdesetogodišnjicu svog poslovanja. Pored toga, Intel će izdvojiti $120 miliona tokom sledećih 10 godina da bi podstakao dodatni interes među mladima za matematiku i nauku kako bi oni bili spremni da se suoče sa globalnim izazovima na inovativan način.

Intel proširuje „Channel“ – Prodaja preko zastupnika (Channel) sada čini između 25 i 30 odsto ukupne prodaje Intelovih centralnih procesorskih jedinica. Osim toga, ove godine je Intel sproveo širi program usmeren na sektor prenosivih računara radi razvoja zajedničkih industrijskih specifikacija i najavio je sklapanje matičnih ploča u Brazilu kao i prve lokalizovane centralne procesorske jedinice u box-u u Kini.