Šezdeset godina Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Elektrotehnički fakultet (ETF) u Beogradu svečano je obeležio šezdeset godina od osnivanja.

Elektrotehnički fakultet osnovan je 1948. godine, ali je u Beogradu prvo predavanje iz elektrotehnike održao još daleke 1894. godine profesor Stevan Marković na Inženjerskom odeljenju Velike škole u Beogradu.

Razvoj Elektrotehničkog fakulteta prati svetski tehnološki razvoj, pa je 1987. godine formiran smer Računarstvo i informatika.

Fakultet današnjim studentima nudi sedam odseka – za elektroniku, energetiku, fizičku elektroniku, računarsku tehniku i informatiku, kao i odsek za signale i sisteme, softversko inženjerstvo i telekomunikacione i informacione tehnologije, a u okviru ponuđenih smerova organizovano je deset katedri.

Pozdravljajući učesnike većanog skupa, dekan ETF-a Miodrag Popović istakao je da Elektrotehnički fakultet nastavlja tradiciju svojih uglednih prethodnika i da je posvećen obrazovanju inženjera za budući tehnološki razvoj Srbije.

Učesnike svečanog skupa pozdravili su Žarko Obradović ministar prosvete u Vladi Republike Srbije, profesor Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta i predstavnici srodnih fakulteta iz Republike Srpske i Srbije. U okviru proslave predstavljeni su i nagrađeni najbolji studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.