Googleov WebM hvale i kritikuju

JEDNA OD VAŽNIJIH OVONEDELJNIH vesti vezanih za Google je to da je upravo ponudio HD video kodek (koder/dekoder) otvorenog koda VP8 s kojim je dodatno podstakao raspravu o tome koji video kodek veb čitači treba da koriste da bi prikazivali HD video bez ikakvog dodatnog modula (add-in), kao što su Adobe Flash ili Microsoft Silverlight.

Google je ovaj kodek dobio kad je u februaru kupio kompaniju On2 Technologies i sada će pod imenom WebM održavati otvoreni kod, specifikacije i programski interfejs za aplikacije VP8. WebM pored video kodeka VP8, sadrži i audio kodek Vorbis (takođe otvorenog koda) i kontejner format zasnovan na podskupu medijskog kontejnera Matroska.

Upućeni posmatrači su već ocenili da bi ukoliko Google objavi VP8 kao otvorni standard to potencijalno moglo da reši moguće performanse i pravne probleme koji prate druge HD video kodeke koji bi se mogli koristiti sa standardom HTML5.

Za sada je VP8 naišao na brz prijem – bar kad se ne uzme u obzir tržišni predvodnik Microsoft – mada postoji izvesna zabrinutost u pogledu njegovih performansi.

I Opera i Mozilla su ugradili njegove test verzije u svoje čitače koji zahvaljujući tome mogu da prikazuju video sa sufiksom .webm, a isto važi i za beta verziju Googleovog čitača Chrome. Adobe je takođe potvrdio da će i njegov Flash moći da prikazuje VP8 video.

Fondacija slobodnog softvera (Free Software Foundation, FSF) je pohvalila Google što VP8 ima otvoren kod, jer mu je to sugerisala još u februaru. Još tada je objavila da će svet time dobiti slobodan format koji nije opterećen nikakvim softverskim patentima i da gledaoci, stvaraoci videa, razvijači otvorenog softvera i proizvođači hardvera – znači svako – dobijaju još jedan način da distribuiraju video bez patenata, novčanih naknada i ograničenja.

Međutim, izgleda da u tehničkom pogledu postoje razlike u mišljenjima. Stručnjaci za video kodeke ne slažu se u oceni kakav je VP8 u odnosu na kodek H264 koji Apple i Microsoft favorizuju za korišćenje u okviru standarda HTML5. Većina se slaže da VP8 ne postiže performanse koje je naveo On2.

„Izgleda da je VP8 u pogledu kompresije datoteka dosta slabiji od H264“, napiso je u svojoj analizi Džejson Garet-Glejzer, jedan od ljudi koji su razvili biblioteku otvorenog koda x264 namenjenu prikazivanju videa u H.264. Na njegovim testovima pokazalo se da VP8 zahteva i više procesorske snage za dekompresiju.

Garet-Glejzer je primetio da su ti rezultati naročito problematični zato što je Google finalizirao specifikaciju a organizacije kao što su Mozilla i Adobe požurile da je podrže, što bi moglo otežati bilo kakve promene koje su neophodne da se performanse poboljšaju. On smatra da bi bolje bilo da je Google odvojio nekakav inicijalni period za revizije, a tek kad se sve kompletira objavio rezultate na sva zvona. I pored toga ocenio je da su performanse VP8 bolje od onih koje postiže Ogg Theora, još jedan potencijalni izbor za veb video.

Za razliku od Garet-Glejzera medijski konsultant Jan Ozer je poređenjem VP8 i H264 zaključio da su približno jednaki u pogledu performansi.

Pre par nedelja Stiv Džobs je započeo raspravu o Flashu, a posebno o tome da li je Flash potreban za veb video. U svom podužem saopštenju objasnio je da Appleovi proizvodi kao što su iPhone i iPad ne podržavaju Flash, jer iako je 75% videa na vebu u Flashu „skoro sav taj video je na raspolaganju i u modernijem formatu H264 i može se gledati na iPhoneu, iPodu i iPadu.“ Odmah potom i Microsoft je saopštio da će Internet Explorer 9 podržavati samo kodek H264 za HTML5 video.

Pa koliko je onda video sadržaja raspoloživo u formatu H264? Odgovor na to pitanje ponudila je kompanija Encoding.com, koja je u protekloj godini kodirala oko pet miliona video odlomaka za čitav niz veb lokacija i klijenata među kojima su MTV Networks, WebMD, Brightcove, Nokia, MySpace i Red Bull. Predsednik te kompanije, Džef Malkin, dostavio je podatke prikazane u grafikonu za koje smatra da su dovoljno reprezentativni za ceo veb.

Kao što se vidi, u protekla četiri tromesečja format H264 je sa 31% svih video sadržaja porastao na 66% i trenutno je daleko najzastupljeniji. S druge strane, Flash je zastupljen kroz formate Flash VP6 i FLV, koji zajedno čine svega 26% svih video sadržaja. Pre četiri tromesečja njihov ukupan udeo je iznosio 69%. Prema tome, kodeci za Flash i H264 su potpuno zamenili mesta u pogledu tržišnog udela (doduše Flash podržava i H264, ali vam Flash plejer ne treba da biste gledali H264 video.)

Džobs je pomenuo još jedan podatak: svi video snimci na lokaciji YouTube raspoloživi su i u formatu H264, a to čini 40% svih video sadržaja na vebu. Čini se da podaci koje je dostavio Encoding imaju smisla.

Što se kodeka i formata tiče dobro je znati nekoliko osnovnih činjenica.

Formati često stvaraju zabunu u vezi s kontejnerima i kodecima. FLV je Flash kontejner sa starim kodekom H263, a Flash VP6 je Flash kontejner s kodekom VP6. H264 je kodek koji koji se koristi u nekoliko različitih kontejnera (.FLV, .MP4, .MOV), na Appleovim mobilnim uređajima i u veb čitačima za HTML5. Microsoft je upravo objavio da će IE9 koristiti H264 kao podrazumevani kodek za HTML5, a Google je sad ponudio VP8 kao kodek otvornog koda, što će rat formata učiniti još složenijim. (M.V.)

|Search:Find More About Googleov WebM hvale i kritikuju|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv