U periodu recesije očekuje se umereni rast srpskog IT tržišta

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije organizovali su konferenciju „IT tržište i delatnosti u Srbiji i recesija“. Na konferenciji su učestvovali predstavnici Vlade, IT analitičari i predstavnici velike IT kompanija u Srbiji.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je da će IT sektor u Srbiji u narednom periodu moći da pruži inostranim firmama dobru ponudu za smanjenje troškova uz zadržavanje konkurentske prednosti. Ova ponuda pre svega je usmerena ka malim i srednjim preduzećima iz Evropske unije, koja ne mogu svoju proizvodnju da premeste na neke jeftinije i dalje lokacije u svetu.

Ministarka Jasna Matić istakla je da šansu za IT sektor u Srbiji vidi u tome što će velike svetske firme u periodu recesije, kada prođe prvi udar, pokušati da ostvare uštede i reorganizuju svoje poslovanje tako da smanje troškove i zadrže tržište, kupce i svoju konkurentsku prednost.

IT analitičar Milovan Matijević iz kompanije Mineco, naveo je da je po preliminarnim rezultatima u četvrtom kvartalu ove godine petnaest najvećih IT distributera u Srbiji zabeležilo pad prodaje od 15 posto. Uočava se usporavanje rasta IT tržišta i to posebno u trećem kvartalu, tako da će se rast IT tržišta ograničiti na oko 20 posto, ili po nekim prognozama čak na 12 posto, što je tek trećina rasta IT tržišta u 2007. godini.

Milovan Matijević procenjuje da IT tržište u našoj zemlji neće zabeležiti pad u 2009. godini, ali će rasti nižom stopom, i dodao da od januara do septembra sledeće godine IT kompanije očekuje “duga niska sezona”, što bi trebalo iskoristiti za reorganizaciju preduzeća i njihovo povećanje efikasnosti.

Na skupu su se čuli i mnogi predlozi mera koje bi doprinele umanjivanju efekata finansijske recesije na IT tržište u Srbiji. Predloženo je stvaranje povoljnijih uslova za izvoz IT opreme i usluga, bolji status domaćih IT kompanija na javnim konkursima, pokretanje masovnih kampanja za IT opismenjavanje i brži razvoj e-uprave i e-trgovine.

Jedan od predloga bio je i da se pri Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo obrazuje IT forum, u okviru koga bi se detaljno analizirale i operacionalizovale inicijative koje mogu da doprinesu smanjivanju štetnih efekata recesije i afirmaciju IT delatnosti kao kvalitetnog činioca razvoja Srbije.