Microsoft objavio svoju prvu aplikaciju za iPhone

Kompanija Microsoft je početkom ove nedelje objavila svoju prvu aplikaciju namenski napravljenu za Appleov svestrani telefon iPhone.

Aplikacija nazvana SeaDragon (morski zmaj) omogućava korisnicima da pregledaju slike visoke rezolucije i posebno je optimizovana za korišćenje preko 3G i Wi-Fi mreža.

Seadragon pored toga omogućava korisnicima da na svom iPhoneu istražuju kolekcije slika napravljene Microsoftovom tehnologijom Photosynth kojom se digitalne slike „prišivaju“ jedna za drugu da bi se dobila trodimenzionalna panorama.

Microsoft je u ovu aplikaciju dodao i mogućnost pregledanja sadržaja napravljenog programima PhotoZoom i Deep Zoom Composer.

Mada raspolaže sopstvenom mobilnom platformom, Microsoft se odlučio za izlet na iPhone jer je to najrašireniji telefon s grafičkom procesorskom jedinicim. Većina današnjih telefona nema grafički akcelerator, a iPhone ga ima – to nam je omogućilo da učinimo nešto što je ranije bilo dosta teško, izjavio je predstavnik Live Labsa, Microsoftove laboratorije koja je napravila aplikaciju.

U specifikaciji aplikacije piše: „SeaDragon vam omogućava da brzo prebirate po velikom broju slika visoke definicije, što če vam pomoći da istražite ogromne galaksije, razgledate najsitinije detalje na mapama ili protrčite kroz kolekcije slika bežičnim putem. Kolekciji možete dodati i sopstvene slike ili pregledati one koje su već postavljene na Photosynth.com.“