Virgin Media ubrzava pristup Internetu u Velikoj Britaniji

Gotovo je izvesno da će Virgin Media svojim korisnicima u Velikoj Britaniji uskoro ponuditi veze brzine 50 megabita usekundi (Mb/s). Time će ta kompanija postati prvi britanski davalac Internet usluga koji će ponuditi novu generaciju brzih veza koje su brže od većine drugih veza dostupnih tamošnjim korisnicima.

Najveća brzina koju Virgin Media trenutno nudi iznosi 20 Mb/s. Novom ponudom Virgin izbija na čelo brzinske lige davalaca Internet usluga u Velikoj Britaniji. Na drugom mestu je kompanija Be Broadband koji nudi 24 Mb/s za 17,5 funti (19,5 evra) mesečno.

Virgin za svoju novu uslugu traži 35 funti mesečno ukoliko se uzme i njegova telefonska linija koja košta 11 funti mesečno, ili 51 funtu ako se uzme samo pristup Internetu.

Za sada se ne zna precizno koji krajevi će prvi dobiti veze brzine 50 Mb/s. Ispitivanja ovog brzog servisa obavljena su u Kentu tokom ove godine. Uvođenje će se odvijati tokom 2009, a pretpostavlja se da će prvo mesto koje će dobiti brzinsku injekciju biti Vorington, zbog velikog broja korisnika koje Virgin ima u tom području.

Njegov rival British Telecom (BT) je najavio da će u leto 2009. u Londonu i Kardifu započeti pilot projekat uvođenja optičkih veza. Oko 15.000 stanova dobiće priliku da isproba tehnologiju „optika do ormana“ (fibre to the cabinet) koja dostiže 40 Mb/s. Veza od ormana do stanova biće bakarne žice.

Veće brzine uneće promene u način korišćenja Interneta. Granica između televizora i računara sve se teže uočava i kako sadržaji na zahtev sve glatkije teku između njih, apetiti za velikim brzinama biće sve izraženiji, smatraju analitičari. Današnja prosečna brzina od 2 Mb/s uskoro će postati neadekvatna, baš kao što to već važi za modemsku vezu od 56 Kb/s.

Nisu svi ubeđeni da će kablovska tehnologija koju nudi Virgin Media biti dovoljna da zadovolji korisnike gladne brzine. Predsednik Evropskog saveta za optiku do kuće (Fibre to the Home Council of Europe), Joeri van Bogert, smatra da kablovski modem može da bude samo komplement optici, ali ne i njena zamena. Osnovni problem je brzina. FTTH može lako da obezbedi brzine od 100 Mb/s, a eventualno i čitavih 1000 Mb/s u oba smera, dok Virgin nudi uslugu brzine 50 Mb/s samo u dolaznom smeru.