Google zabranio Windows zbog bezbednosnih problema

DNEVNI LIST FAJNENŠEL TAJMS izvestio je da radnici kompanije Google prestaju da koriste Microsoftov operativni sistem Windows, jer smatraju da su njegove bezbednosne slabosti omogućile kineskim hakerima da u januaru ove godine upadnu u njihove sisteme. Google će navodno za interne potrebe ubuduće koristiti operativne sisteme kao što su Mac OS, Linux i sopstveni predstojeći sistem Chrome.

Citirajući neimenovane izvore list navodi da oni radnici koji žele da ostanu na Windowsu moraju da dobiju odobrenje od viših instanci, a da bi dobili novu mašinu s Windowsom potrebna im je saglasnost informatičkog direktora.

Zvaničnici kompaniije nisu porekli ove tvrdnje, već su agenciji Rojters izjavili kako uvek gledaju da poboljšaju efikasnost svog poslovanja, „ali nemaju običaj da komentarišu specifične operativne detalje“.

FT ovu “antivindous” politiku naziva poluformalnom i navodi da se na prenosivim računarima nekih novih radnika još uvek nalazi Windows, ali će svi njihovi interni stoni računari imati neke druge operativne sisteme.

Microsoftov dominantni operativni sitem Windows i njegov vodeći veb čitač Internet Explorer imaju reputaciju da su podložni napadima. Stručnjaci za bezbednost ističu da je to, između ostalog, posledica upravo njihovog dominantnog tržišnog udela, jer tvorci zlonamernog softvera zahvaljujući tome brže vraćaju uložena sredstva u odnosu na, recimo, Mac OS koji drži tek 5% tržišta. Drugi operativni sistemi i veb čitači takođe imaju bezbednosne slabosti (uključujući i pomenuti Mac OS i Googleov veb čitač Chrome).

Google je početkom godine tvrdio da su upravo Windows i Internet Explorer doprineli da kineski hakeri uspešno pristupe jednom broju korisničkih naloga na njegovim računarima u Kini i tom prilikom navodno ukradu njegovu intelektualnu svojinu i provale naloge e-pošte nekolicine kineskih boraca za ljudska prava. (M.V.)

|Search:Find More About Google zabranio Windows zbog bezbednosnih problema|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro