Adobe AIR 1.5 sada dostupan i za Linux

SAN HOZE — 18. decembar 2008 — Adobe Systems Incorporated danas je objavio dostupnost Adobe AIR 1.5 softvera za Linux operativni sistem. Adobe AIR 1.5 koji je glavna komponenta Adobe Flash Platforme, omogućava web programerima korištenje HTML-a, JavaScript-a, ActionScript-a i besplatan Flex okvir otvorenog koda kako bi pokretali Web aplikacije izvan pretraživača. Sada, bez posebnih napora, web programeri mogu da koriste tehnologiju Adobe AIR 1.5 da bi izradili fascinirajuće softverske aplikacija koje su dostupne i na operativnom sistemu Linux, pored operativnih sistema Windows I Mac.

„Razvoj tehnologije Adobe AIR 1.5. za Linux bazira se na našoj sve većoj obavezi prema Linux zajednici i na cilju stvaranja tehnologija koje jednako funkcioniraju na različitim operativnim sustavima. Koristeći Adobe AIR milioni web programera mogu sada da razvijaju aplikacije i na Linux operativnom sistemu, a uz malo napora i bez ikakvih dodatnih troškova, kompanije sada mogu otkrivati nova tržišta i veliki izbor novih uređaja u kojima Linux postiže sve veću popularnost“ – rekao je David Wadhwani, generalni manager i potpredsjednik Platform Business Unit-a u Adobeu.

S novim značajkama i poboljšanim performansama za izradu još izražajnijih AIR aplikacija, Adobe AIR 1.5 objedinjava WebKit HTML engine otvorenog koda i sada ubrzava rad aplikacija s novim „SquirrelFish“ alatom. Adobe AIR 1.5 takođe uključuje novu, šifriranu bazu podataka koja zadovoljava zahteve preduzeća u pogledu bezbednosti dok na bezbedniji način memorira podatke u računare klijenata.

Adobe AIR 1.5 za Linux dostupan je za besplatno preuzimanje na http://get.adobe.com/air/. Takođe je dostupan i za operativne sustave Windows i Macintosh. Linux verzija Adobe AIR 1.5 uključuje i potporu za Fedora Core 8, Ubuntu 7.10 i openSUSE 10.3. Za više informacije posetite www.adobe.com/go/air