Samsung predstavlja novi model SSD diska

SAMSUNG ĆE SLEDEĆEG MESECA POČETI da isporučuje svoje prve čvrste diskove zasnovane na fleš memoriji (solid-state drive, SSD) koji koriste NAND čipove sa duplo većom brzinom prenosa (double data rate, DDR). Novi diskovi treba da unaprede performanse prenosivih računara i vrhunskih stonih računara.

Novi disk kapaciteta 512 GB ima maksimalnu brzinu čitanja podataka od 250 MB/s dok je brzina upisivanja 225 MB/s. Pri ovim brzinama, dva DVD filma standardne dužine (prosečno 4 GB svaki) mogu se kopirati na disk za samo jedan minut.

Poređenja radi, Intelov SSD disk X25-M ima sekvencijalnu brzinu čitanja 250 MB/s, a upisivanja 70 MB/s.

Intel je kod svog diska primenio 10 paralelnih NAND fleš kanala kako bi postigao visoke performanse, zajedno sa tehnologijom Native Command Queuing, koja omogućava obavljanje do 32 istovremene operacije.

Samsungov preklopni NAND režim koristi sinhroni interfejs umesto asinhronog, što omogućava veći propusni opseg.

Samsung u razvoju 32-gigabitnih NAND fleš čipova koristi 30-nanometarsku tehnologiju. Ti čipovi su kombinovani kako bi se postigao ukupni kapacitet diska.

Samsung navodi da je preko novog kontrolera postignuta ušteda energije, posebno kod preklopnih DDR NAND čipova. Kao rezultat, dobijaju se poboljšane performanse i ista potrošnja energije kao kod prethodnog SSD diska kapaciteta 256 GB sačinjenog od 40-nanometarskih NAND čipova kapaciteta 16 gigabita. Novi SSD diskovi omogućavaće brže podizanje sistema i brži pristup aplikacijama uz prosečno devetostruko poboljšanje u nasumičnim performansama čvrstog diska.

Novi SSD disk od 512 GB se isporučuje sa 256-bitnim AES algoritmom za šifrovanje podataka. Disk takođe iskorišćava prednost opcije TRIM u Windowsu 7, koja operativnom sistemu omogućava da disku odredi koji blokovi podataka nisu u upotrebi tako da neće gubiti vreme pokušavajući da im pristupi. Osim toga, novi kontroler analizira učestalost upotrebe i navike korisnika kako bi automatski radio sa malom potrošnjom, što može da produži vek trajanja baterije za jedan sat ili više.

Cena novog Samsungovog SSD diska još uvek nije poznata.

|Search:Find More About Samsung predstavlja novi model SSD diska|

[ad#ad-post1]