Intel: Procesor Westmere-EX dobija više jezgara

SUDEĆI PREMA DOKUMENTU KOJI ĆE biti objavljen na konferenciji Hot Chips 22, koja se od 22. do 24. avgusta održava na Univerzitetu Stanford u kalifornijskom gradiću Palo Alto, novi Intelovi procesori Westmere-EX će imati više jezgara nego aktuelni serverski procesori koje kompanija proizvodi.

Radi se o dokumentu pod naslovom “Westmere-EX: 20-nitni serverski procesor” u kome se navodi da će procesori Westmere-EX nadmašiti aktuelne osmojezgarne procesore Nehalem-EX, koji su u stanju da istovremeno izvršavaju dve programske instrukcije po jezgru, odnosno 16 programskih instrukcija ukupno.

Intel već proizvodi procesore koji su zasnovani na arhitekturi Westmere i namenjeni prenosivim i stonim računarima, kao i serverima. Ti procesori mogu da izvršavaju dve programske instrukcije po jezgru istovremeno, a naslov pomenutog rada indirektno ukazuje da će procesori Westmere-EX možda imati do 10 procesorskih jezgara.

Intel je početkom maja ove godine saopštio da će sledeće godine predstaviti naslednika svog procesora Nehalem-EX, koji će imati više jezgara, raditi na višoj frekvenciji i biti namenjeni serverima sa četiri i više procesorskih podnožja. Procesori Westmere-EX će se proizvoditi 32-nanometarskim proizvodnim procesom.

Drugi proizvođači procesora se takođe spremaju da na konferenciji Hot Chips 22 otkriju više detalja o svojim novim procesorima. IBM će predstaviti svoj novi procesor System z, dok će kompanija AMD izneti više pojedinosti o narednoj generaciji svojih vrhunskih procesora za stone računare, kao i o novim procesorskim arhitekturama – serverskoj koja nosi radno ime Bulldozer i arhitekturi namenjenoj ultraprenosivim računarima i drugim energetski štedljivim uređajima, koja nosi radno ime Bobcat.

|Search:Find More About Intel: Procesor Westmere-EX dobija više jezgara|

[ad#ad-post1]