Dodeljene nagrade Diskobolos

Jedinstveni informatički savez Srbije (JISA) je u četvrtak, 18. decembra, u beogradskom hotelu Interkontinental po četrnaesti put dodelio nagrade Diskobolos, za istaknuta dostignuća u primeni informatičkih i komunikacionih tehnologija u privredi i vanprivredi. Od 90 kandidata koje je žiri uvrstio u uži izbor, priznanja su dobila 32 kandidata.

Proglašenju dobitnika su prisustvovali predstavnici državnih institucija, privrednih komora, informatičkih udruženja i firmi čiji su projekti ušli u uži izbor, kao i brojni gosti i predstavnici medija. Među zvanicama su bili i ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasna Matić, koja je otvorila ceremoniju, predsednik skupštine evropskih informatičkih udruženja (CEPIS) Niko Šlamberger i ambasador Kanade u Srbiji, Džon Morison.

Predsednik JISE, Đorđe Dukić, istakao je u svom pozdravnom govoru da je Diskobolos priznanje koje postaje značajno u međunarodnim krugovima čak i izvan jugoistočne Evrope, što je svojevrsno priznanje radu ove organizacije i njenoj sve aktivnijoj saradnji sa srodnim institucijama u svetu.

Poseban kuriozitet ovogodišnje dodele Diskobolosa je da su se pored sada već uobičajenih kandidatura iz bivših jugoslovenskih republika, ove godine svojim rešenjima i doprinosom u razvoju informacionog društva pojavili i kandidati iz Kenije, Južne Afrike i čak dva iz Šri Lanke. Jedan od njih je čak dobio Diskobolos u kategoriji obrazovanja, za rešenje informatičke obuke u ruralnim oblastima Šri Lanke.

Diskobolos je dodeljivan u devet kategorija, a ovogodišnje nagrade dobile su kompanije Geneko, Konsing Group, Infomare, Energosoft, JP PTT saobraćaja Srbija, Nacionalna služba za zapošljavanje, Čikom, Siemens IT Solutions and Services, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, e-fusion pvt, Delta sport i Lanaco kompjuteri i komunikacije, a u svim kategorijama dodeljena su i dodatna posebna priznanja.

Specijalna priznanja, poznata kao mali Diskobolosi, dodeljivana su u dodatne četiri kategorije, a jedno od priznanja je, po drugi put, dobila i Mikro knjiga za časopis Mikro – PC World, vaš izvor MikroVesti.

Ostala specijalna priznanja dodeljena su stručnom skupu Telfor 2008, televiziji Live e-TV i kompaniji Nortel kao najkvalitetnijem stranom partneru Srbije u 2008. godini. Posebna priznanja dobili su TV emisija Tehnopolis (TV Metropolis Beograd) i Mobinet (Grosuplje, Slovenija) za časopis Mobinet.

Detaljan spisak svih 90 kandidata iz užeg izbora, sa opisima njihovih projekata, nalazi se na adresi www.jisa.rs.

Ceremoniju su prigodnim nastupom upotpunili i naši poznati umetnici Tanja Bošković, Rade Marjanović i Srđan Jovanović, balerine Terazijskog pozorišta i ansambl The BestBeat poznat po tome što svira samo muziku Bitlsa.

|Search:Find More About Dodeljene nagrade Diskobolos|

[ad#ad-post1]

tnews