Apple po drugi put tuži HTC

KOMPANIJA APPLE JE U MARTU OVE godine podnela tužbu zbog kršenja patentnih prava protiv rivalskog proizvođača pametnih telefona, tajvanske kompanije HTC. U tužbi se navodi da je HTC bespravno iskoristio 20 Appleovih patenata vezanih za različite tehnologije.

Apple je u ponedeljak podneo još jednu tužbu protiv HTC-a, u kojoj se tvrdi da je tajvanska kompanija zloupotrebila još dva njegova patenta.

Kao i prethodna tužba i ova je podneta okružnom sudu u Delaveru. Dva nova patenta, za koja Apple tvrdi da su zloupotrebljeni, zavedenih su kod američkog Zavoda za patente i zaštićena imena (US Patent and Trademark Office, USPTO) pod brojevima 6.282.646 i 7.380.116, i imaju isti opis – „Sistem za adaptiranje promena u konfiguraciji ekrana u realnom vremenu“. Oba patenta očito imaju veze s onim što se dogodi kada se na uređaju aktivira video izlaz ili izlaz.

Pored toga, Apple je u tužbu ponovo uključio dva patenta koji se spominju i u prvobitnoj tužbi: „Otključavanje uređaja pokretima (ruku) preko slike za otključavanje“ i „Štednja energije smanjivanjem napona u delu procesora zaduženom za obradu instrukcija“.

Appleova prva tužba protiv kompanije HTC je još uvek aktivna; u međuvremenu, obe kompanije su podnele tužbe pred američkom Komisijom za međunarodnu trgovinu (International Trade Commission, ITC), zahtevajući zabrane uvoza. Prema poslednjim saoštenjima, ITC ispituje obe optužbe.

Apple se nalazi u sličnom sporu i sa kompanijom Nokia, iako je taj slučaj privremeno obustavljen, jer se čeka ishod istraživanja pomenute komisije ITC. (M.S.)

|Search:Find More About Apple po drugi put tuži HTC|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv