Sinhronizovana igra 20 robota u Šangaju

NAJNOVIJA DEMONSTRACIJA UMEĆA NAO robota francuske kompanije Aldebaran Robotics je predstava u kojoj 20 robota sinhronizovano igra pripremajući se za dan francuskog paviljona održan 21. juna na svetskoj izložbi Expo 2010 u Šangaju. Nao je humanoidni robot visok 58 cm i sposoban da izvede svakakve pokrete zahvaljujući brojnim zglobovima i tetivama kojima na impresivan način podražava ljudske kretnje. (Nije onda ni čudno što košta i do 12.000 evra.)

Mada ovi roboti verovatno ne bi u skoro vreme uspeli da pobede na takmičenju “Misliš da znaš da igraš?” (So You Think You Can Dance?), pažljivijim ispitivanjem se uviđa da Nao ima 25 stepeni slobode, pri čemu su posebno upečatljivi pokreti koji mu omogućavaju da sedne i ustane.

Nao roboti su se pojavili još 2006. ali ih stalno unapređuju. Paralelno s tim njihovi programeri uspevaju da pronađu sve veći broj zanimljivih načina da pokažu njihove mogućnosti.

Oni su standardni model koji je korišćen u ligi standardne platforme na ovogodišnjem robotskom kupu (RoboCup 2010), takmičenju robota u fudbalu korišćenjem isključivo autonomnih robota bez spoljne kontrole. Za razliku od drugih međunarodnih fudbalskih takmičenja, na ovom je 2009. pobedila američka ekipa sa teksaskog univerziteta u Ostinu, dok je ovogodišnji pobednik nemački univerzitet iz Bremena.

Na lokaciji kompanije Aldebaran Robotics mogu se pogledati i neke druge mogućnsoti robota Nao, uključujući prepoznavanje govora na engleskom i francuskom, prepoznavanje dodira, lica i oblika, programiranje koreografije, izvođenje eksperimenata i drugo.

Ima i nečeg zloslutnog u sinhronizovanim pokretima ovih robota, naročito u početnom delu kada njihovi pokreti podsećaju na igru Haka novozelandskih ragbista. Za sada samo možemo da se divimo njihovom umeću (naročito uz muziku Ravelovog Bolera), dok ih neko ne isprogramira da jure i uništavaju ljude. Srećom, Nao se još uvek ne može kupiti u prodavnicama. (M.V.)

|Search:Find More About Sinhronizovana igra 20 robota u Šangaju|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv