Apple i AT&T tuženi zbog problema s antenom iPhonea 4

SAMO ŠEST DANA NAKON ŠTO JE PREDSTAVLJEN mobilni telefon iPhone 4, dvoje stanovnika američke države Merilend tužilo je kompanije Apple i AT&T, navodeći da neispravna antena ovog pametnog telefona ne može da hvata jak signal i da se zbog toga pozivi prekidaju.

U tužbi se navodi da je Apple svesno prodavao defektne telefone i narušio garanciju. Tužba sadrži još nekoliko navoda protiv ovih kompanija, uključujući nemarnost, prevaru u trgovini, obmanu i pogrešno predstavljanje proizvoda.

Tužbe su podneli Kevin Makafri i Linda Vrin, koji su 15. juna naručili u pretprodaji po dva iPhonea 4 od operatera AT&T, ali pošto su primili svoje telefone, jedan 24. juna a drugi 28. juna, ustanovili su da se pozivi stalno prekidaju.

„Optužujuća strana je ostala sa uređajima koji se ne mogu koristiti u normalne svrhe i na normalan način, kao što je namenjeno,“ piše u tužbi. „Optužujuća strana nije u mogućnosti da vrati telefon bez naplate visoke nadoknade.“

Namera tužilaca je da tužba dobije status grupne što, ako bude odobreno, znači da bi svaki vlasnik iPhonea 4 u SAD mogao da se priključi slučaju.

Makafrija i Vrinovu predstavljaju advokati vašingtonske kompanije Ward & Ward PLLC, kao i advokati kompanije Charles A. Gilman LLC iz Timonijuma u Merilendu.

Njihova tužba je prva koja je usledila nakon brojnih pritužbi na račun lošeg prijema kod iPhonea 4. Pritužbe su počele da stižu prošle nedelje kada je novi telefon stigao do korisnika, koji su skoro odmah počeli da prijavljuju da njihovi telefoni gube signal, ili da indikator signala pokazuje slab signal kada se telefon drži na određen način, posebno ako se drži u levoj ruci.

Stručnjaci za hardver veruju da držanje iPhonea može spojiti dve antene koje su ugrađene u čelični okvir koji okružuje uređaj, smanjujući na taj način jačinu signala i smanjujući mogućnost prijema i slanja signala na predviđenim frekvencijama.

Tužba Makafrija i Vrinove sadrži i još primera lošeg prijema, navodne e-poruke Stiva Džobsa koje je on slao korisnicima, kao i „procurelu“ poruku namenjenu Appleovim tehničarima u kojoj stoji da garancija ne sme da obuhvata i ovaj propust.

U tužbi se od kompanija Apple i AT&T zahteva da plate kompenzaciju i kaznene naknade, kao i da se Appleu zabrani prodaja telefona iPhone 4 dok se „ne popravi propust u proizvodnji.“

Ova tužba verovatno neće biti poslednja. Prošlog ponedeljka, advokatska kompanija Kershaw, Cutter & Ratinoff iz Sakramenta u Kaliforniji počela je sa savetovanjem potencijalnih tužilaca koji takođe imaju problem sa prijemom na svojim telefonima. Već u utorak su primili više od 1.400 e-poruka od korisnika zainteresovanih da se priključe tužbi.

„Hiljade korisnika su stvarno nezadovoljni svojim novim iPhoneom i još više Appleovim odgovorom po tom pitanju“, izjavili su predstavnici te advokatske kompanije.

Apple je do sada prodao blizu dva miliona telefona iPhone 4, što znači da se na njihov kvalitet, sudeći prema ovim podacima, požalio otprilike svaki hiljaditi kupac. (M.S.)

|Search:Find More About Apple i AT&T tuženi zbog problema s antenom iPhonea 4|

[ad#ad-post1]

Izvor: Mikro

mpcv